Portal 072info

Sedam savjeta za miran i kvalitetan san

Nesanica je poremećaj spavanja kojeg karakterizira teško usnivanje i/ili poremećaji u dužini ili kvaliteti sna, a njena učestalost raste s godinama.
Najčešći oblici nesanice su teško usnivanje, učestalo buđenje tokom noći, prerano buđenje ujutro i nemogućnost ponovnog usnivanja te prisutan jak umor nakon buđenja.
Nesanica nije nimalo benigan problem jer nedostatak kvalitetnog sna vrlo često dovodi do ozbiljnih posljedica na psihofizičko zdravlje i kvalitetu života.
Promjena navika spavanja = Promjena života na bolje Količina i kvaliteta sna imaju izravan utjecaj na naše zdravlje.
Osim što manjak sna može uzrokovati pojavu mnogih bolesti poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca, dobar i kvalitetan san također utječe i na naše raspoloženje u toku dana, a time i na produktivnost i osjećaj zadovoljstva. Poboljšanje kvalitete i količine sna započinje dobrim režimom spavanja koji se naziva ‘higijena spavanja’. Sedam savjeta za dobru ‘higijenu spavanja’ Kako bi sami sebi pomogli da brže zaspete, bolje se naspavate te se ujutro probudite odmorni, puni energije, dobro raspoloženi i da se tako osjećate cijeli dan, važno je da se pridržavate sljedećih savjeta za spavanje:
1. Uspostavite raspored spavanja – odlazite u krevet i ustajte uvijek u isto vrijeme, ako je moguće čak i vikendom. 2. ‘Ugasite tehnologiju’ sat vremena prije odlaska na spavanje – ne gledajte TV, ne radite na računaru i mobitelu te smanjite sve izvore svjetlosti.
Ovo je vrlo važno kako bi mozak pokrenuo lučenje melatonina, neurohormona odgovornog za usnivanje.
3. Prije odlaska na spavanje pojedite nešto lagano, što neće opteretiti probavni sistem, ali također ne odlazite ni na spavanje gladni.
4. Smanjite konzumaciju kofeinskih napitaka u toku dana, a potpuno ih izbjegavajte minimalno šest sati prije odlaska na spavanje.
5. Budite fizički aktivni tokom dana i redovno vježbajte. Dobra tjelovježba potiče osjećaj ‘dobrog umora’ i pospješuje usnivanje.
6. Odlazite u krevet uvijek s dobrim mislima. Ne mislite na stres, posao, svakodnevne brige već na stvari, ljude i mjesta koja vas čine sretnima.
7. Za pomoć kod nesanice odaberite tradicionalne biljne sastojke opuštajućih biljaka poput valerijane, kamilice ili pasiflore VALERIJANA (lat. Valeriana officinalis) Već se od davnina smatra ljekovitom, a od 19. stoljeća se koristi kao prirodan sedativ i antidepresiv.
Osim za smanjenje napetosti i tjeskobe, valerijana se često koristi i kao pomoć protiv nesanice.
Njeno djelovanje slično je djelovanju benzodiazepina, hemijskih sastojaka koji imaju široku primjenu u lijekovima za smirenje, s tim što je djelovanje valerijane prirodno i ne izaziva navikavanje.
PASIFLORA (lat. Passiflora incarnata) Njeno ljekovito djelovanje usmjereno je na smanjenje nervoze i nemira, ali i na nesanicu, grčeve, ubrzan rad srca te na djelovanje protiv ovisnosti.
Pasiflora djeluje na aktivnost stanica u mozgu, čime se potiče opuštanje, a na organizam ima umirujuće djelovanje također slično djelovanju benzodiazepina, potiče uspavljivanje i opušta mišiće. Istraživanja su pokazala da je ne samo sigurnija za upotrebu od konvencionalnih lijekova, već se njeno djelovanje može usporediti s lijekovima protiv anksioznosti poput oksazepama.
KAMILICA (lat. Matricaria chamomilla) Kamilica se još iz vremena Egipta te Grčke i Rima koristi zbog svog umirujućeg djelovanja, a današnja naučna istraživanja potvrdila su da ima i protuupalno i antibakterijsko djelovanje te da djeluje na opuštanje mišića uz blago sedativno djelovanje.
Upravo zahvaljujući tome, kamilica se koristi i za pomoć kod nesanice, odnosno za pomoć kod opuštanja prije odlaska na spavanje. I njeno je djelovanje slično djelovanju benzodiazepina.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box