Sedam svjetskih čuda modernog doba

Sedam svjetskih čuda modernog doba

slika (7)

Da su ljudi u stanju da naprave svašta kako bi sebi olakšali život na Zemlji, već je odavno poznata stvar. Kako se čovjek razvijao tako je i svojim djelovanjem uticao na razvoj sopstvene okoline, a članovi Američkog društva inženjera bacili su se na posao kako bi među njima izabrali sedam čuda modernog doba.

Evrotunel, Velika Britanija/Francuska

Ovaj tunel nalazi se ispod La Manša i spaja Folkstoun u Engleskoj i Kokel u Francuskoj. Sastoji se od tri tunela, dva su sa prugama, a treći je servisni tunel. Dužina tunela je 50 kilometara od čega se 24 kilometra nalaze ispod vode. Vozu je potrebno tačno 35 minuta kako bi došao sa jedne strane tunela na drugu. Gradnja tunela počela je 1973. godine, a dovršen je 11 godina nakon toga, 1984. godine.

Kanadski nacionalni toranj

Toranj se nalazi u Torontu u Kanadi, a izgrađen je za potrebe emitovanja televizijskog i radijskog signala i vajrles signala koji pokriva cio region. Visina mu je 553,3 metara i trenutno je treći po visini toranj na svijetu. Izgradnja je započeta 1973. godine a otvoren je 1976. godine.

Empire State Building

Kada je Empire State Building otvoren 1. maja 1931. godine, bio je najviša građevina na svijetu. Ubrzo je postao simbol Njujorka, ali i simbol ljudskog uspjeha u postizanju nemogućeg. Sa svoja 102 sprata smješten je na petoj aveniji a visina mu je 448,7 metara. Titulu najviše građevine na svijetu držao je od od 1931. do 1972. godine.

Golden Gate

Most koji spaja San Francisko sa okrugom Marin na njegovom sjevernom dijelu. Nakon puštanja u rad, 1937. i zvanično je proglašen najdužim visećim mostom na svijetu. Tu titulu držao je sve do 1964. godine. Ukupna dužina mosta je 2,7 kilometara, a visina iznad vode 67 metara. Godišnje preko mosta pređe 41 milion vozila.

Itaipu hidroelektrana

Smještena na samoj granici Brazila i Paragvaja, ova brana je najveća funkcionalna hidroelektrana na svijetu. Završena 1984. godine, a maksimalno godišnje proizvede 94,7 TWh struje. Dužina brane iznosi 7.760 metara. Prije izgradnje na tom području je živjelo 10.000 porodica koje su preseljene. Sama brana je izgrađena na vodopadima Gvaira koji su tada prestali da budu najveći na svijetu po protoku vode.

Holandski sistem isušivanja mora

Čak trećina površine Holandije nalazi se ispod morske visine. Holanđani su stvorili nove površine iz Sjevernog mora pomoću sistema isušivanja i brana. Nova površina nazvana je Flevoland. Od 1927. do 1932. godine trajao je proces isušivanja i građenja brana, a danas se na toj površini uzgajaju nadaleko poznate holandske lale, ali i žive ljudi.

Panamski kanal

Ovaj 77 kilometara dug kanal skraćuje put mnogim brodovima i spaja Atlantski sa Tihim okeanom, čime po nekim mjerenjima skraćuje put za 12.875 kilometara. Nekad je Panamski kanal zvanično bio teritorija SAD-a, ali danas je pripojen Panami. Potrebno je otprilike 15 sati da bi se brodom prošlo kroz trostruki sistem kanala, a polovina tog vremena otpada na čekanje na red.

punkufer.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE