Sedam zatvorenika u zeničkom zatvoru učestvovalo u tuči zbog duga od 100 KM

Sedam zatvorenika u zeničkom zatvoru učestvovalo u tuči zbog duga od 100 KM
Kahrić je u izjavi za Klix.ba ispričao tok događaja, a sve je krenulo kada su u Kazneno-popravni zavod Zenica dovezena dvojica osuđenika iz Mostara. Jedan je u KPZ Zenica primljen prije tri mjeseca, dok je drugi u zenički zatvor dovezen dosta ranije.

“Sve je počelo raspravom o tome kada će zatvorenik koji je kasnije došao vratiti novac drugom koji je u zatvoru već duže vrijeme. Nakon nekog vremena, oštećeni je došao do zatvorenika koji je dugovao novac i rekao mu da više novac ne duguje njemu već nekoj trećoj osobi. U tom momentu prišao je treći zatvorenik, neutralno, i rekao da to riješe međusobno, da ne petljaju nikoga više. Isti dan oko 13:30 oštećeni je ušao u ćeliju, jer se radi o kolektivu, i udario nekoliko šamara jednom od zatvorenika. S obzirom na to da na hodnicima imamo brisače za pod, jedan od zatvorenika je napravio bodež od njega te ga iskoristio kasnije za večerom”, govori Kahrić za Klix.ba.

Tokom večere u kantini bude blizu 150 osuđenika koji se izmjenjuju u tri grupe. Oko 18:45 sati jedan od zatvorenika je prišao drugom i nanio mu pet uboda improvizovanim bodežom.

“Istina je da su te rane bile površinske, ali jedna od njih je bila blizu srca te se može okvalifikovati kao ubistvo u pokušaju. Nakon tog događaja stvorile su se dvije grupe, jedna je stala u zaštitu zatvorenika koji je uboden, dok su drugi stali na drugu stranu. Straža je na vrijeme reagovala, spriječila moguću masovnu tuču i sve ih pohapsila”, dodao je Kahrić.

Prilikom sprečavanja sukoba sedam zatvorenika nanesene su i povrede stražarima. Jedan od zatvorenika je stražara udario glavom u glavom te je upućen na pregled u Hitnu pomoć, dok je drugi stražar zadobio povrede noge.

Ljekar na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica Ermin Ruščukić je u izjavi za Klix.ba kazao kako je prije tri dana primljen samo jedan zatvorenik s površinskom povredom nastalom od oštrog predmeta.

“Prilikom dijagnostike na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica pacijent je prebačen na hirurgiju gdje su konstatovane lakše tjelesne povrede, a nakon pružene pomoći pacijent je vraćen u Kazneno-popravi zavod. Isti pacijent primljen je i prekjučer jer se žalio na otežano disanje i druge probleme, ponovo je urađena dijagnostika te sam ga uputio hirurgu kako bi se uklonile i te sumnje. S obzirom na to da pacijent nije vraćen na Urgentni blok, vjerovatno je sve bilo uredu te je ponovo vraćen u KPZ Zenica”, kazao je Ruščukić.

Iako zenička policija nije imala nikakve informacije o događaju, Kahrić je istakao da je policija pozvana i da je upoznata o svim detaljima.

“Nakon događaja, naš uposlenik Nihad Spahić je zvao policiju i istraga je trajala do pola sata poslije ponoći. Zbog noći se nije ulazilo u detalje, ali sam 10. februara naredio svima da dođu u zatvor, lično sam sproveo istragu i otkrio sve detalje”, pojašnjava Kahrić.

Dodao je da situacija u KPZ Zenica nije riješena te da još uvijek postoji problem među zatvorenicima.

“I sada tinja među zaraćenim stranama. Uvijek ima neformalnih grupa, u jednoj imate Sarajlije, Tuzlake i druge, ali ovo nije to, sada je nešto drugačije. Stanje je alarmantno, pozvao sam sve na opreznost, a oformit ćemo još jedan paviljon kako bismo izmjestili sve one koji su imalo vezani za čitav događaj”, zaključio je Kahrić.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica