Portal 072info

Sedmi Dječiji festival 25. aprila u zeničkoj “Areni”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sedmi Dječiji festival, koji organizira Institut “Yunus Emre”, održat će se 25. aprila 2019. godine s početkom u 13:30 sati u “Areni” u Zenici. 

Očekuje se da će na sedmom Dječijem festivalu prisustvovati oko 6.500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno, učenika osnovnih škola koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ovogodišnji, sedmi po redu, Dječiji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske te Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Dječiji festival je finalni program godišnjih aktivnosti organiziranih u sklopu projekta “Moj izbor je turski”, koji Institut “Yunus Emre” provodi u BiH od školske 2011./2012. godine. Prve godine realizacije projekta, turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od 6. do 9. razreda u osnovnim školama širom BiH. Sedam godina kasnije, turski jezik uči 8.522 osnovca i srednjoškolca u BiH. Do danas je tokom svog školovanja 12.197 učenika imalo priliku učiti turski jezik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U Institutu “Yunus Emre” smo projektom – Moj izbor je turski – željeli doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa na način da učenicima ponudimo mogućnost učenja turskog jezika kao stranog jezika u školi. Na taj način želimo dodatno ojačati prijateljske, kulturne i historijske veze koje stoljećima postoje između bosanskog i turskog naroda. U okviru projekta se realiziraju i različita takmičenja za osnovce i srednjoškolce kao što su sportski susreti, takmičenja u literarnim i likovnim radovima, te brojna druga takmičenja gdje najbolje nagrađujemo vrijednim nagradama – kazao je Mehmet Akif Jaman (Yaman), direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu.

Ove godine će biti uručene prigodne nagrade pobjednicima takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji selfie.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim 6.500 učenika koji će učestvovati na 7. dječijem festivalu u Zenici, prisustvo su potvrdile i brojne zvanice, među kojima su premijeri kantona, ministri obrazovanja kantona, načelnici općina, direktori škola, te predstavnici organizacija i institucija Republike Turske u BiH.

Dječiji festival koji se tradicionalno održava svake godine nudi bogat kulturni i umjetnički sadržaj. Prethodnih godina su učesnike Dječijeg festivala zabavljale najveće zvijezde bh. muzičke scene kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Mirza Selimović i mnogi drugi. Učesnici će i ove godine moći uživati u sjajnim izvedbama učenika, a organizator se pobrinuo i za goste iznenađenja.

Institut “Yunus Emre” je osnovan 2007. godine s ciljem predstavljanja Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti, pružanja usluga onima koji se žele obrazovati u ovim oblastima, te razvijanja prijateljstva i osnaživanja kulturne razmjene između Turske i drugih zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Institut “Yunus Emre” je počeo s radom 2009. godine i iste godine otvorio svoje predstavništvo u BiH. Danas ima više od 58 kulturnih centara širom svijeta u okviru kojih se organiziraju mnoge aktivnosti koje pored predstavljanja turske kulture i umjetnosti imaju za cilj predstavljati Republiku Tursku na nacionalnim i međunarodnim događajima.

AVAZ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 179
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME