SEDMIČNI RETREVIZOR: U sjeni Ukrajinske krize

krim

Mnogo događaja kao i uvijek obilježilo je proteklu sunčanu sedmicu, a neki tek nadolaze pa ćemo ovaj put i najaviti neke od njih.

U sportskoj dvorani u Tešnju organizuje se koncert Amara Gileta Jašarspahića, a datum održavanja koncerta je 18.04.2014 godine. Ovim potezom popularni Gile će ispuniti želju tešanjske publike da nastupa u ovome gradu. Koncert je zakazan za 20.00 sati a cijena ulaznice je 10 KM. Kao i do sada generalni medijski pokrovitelj i ovog koncerta je 072info.com

Medijska pažnja protekle sedmice bila je usmjerena na nestanak malezijskog putničkog aviona, a kojem se svaki trag gubi od osmog marta ove godine. Razne su špekulacije o nestanku aviona, od otmice, terorističkog čina i raznih teorija zavjera. Ni 10 dana od nestanka aviona malezijske vlasti, kao ni države koje tragaju za istim, nemaju konkretnih informacija šta se zapravo dogodilo?!

Rusko-Ukrajinska kriza postaje svakim danom sve ozbiljnija. Ruska većina na Krimu (poluotoka sa ograničenom autonomijom koji pripada Ukrajini) održala je referendum o pripajanju Rusiji, a neslužbeno saznajemo da je 93% posto birača za pristupanje Rusiji. Ovakav potez krimskih vlasti zasigurno će povući oštre osude SAD-a i EU koji već najavljuju sankcije zvaničnoj Moskvi zbog podržavanja i produbljivanja ove krize.

Zabrinutost EU za ovo pitanje je još ozbiljnije jer pojedine članice imaju slične teritorijalne jedinice sa apetitima da se odvoje. Kako će se razvijati situacija u ovoj sedmici ostaje da vidimo, a mi ćemo vas zasigurno izvijestiti o tome.