AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Njemački predsjednik Frank Valter Stainmer (Frank-Walter Steinmeier) dodijelio je danas priznanja za zasluge vlasnicima kompanije BioNTech Özlem Türeci i Uguru Sahinu. Usput je pozvao na više sloge i odlučnosti u borbi protiv pandemije, a Sahin je upozorio da bi borba protiv mutiranih virusa mogla biti još zahtjevnija.

– Upravo sada, u sjeni trećeg pandemijskog vala nije vrijeme za rezignaciju i samosažaljenje – rekao je aludirajući na društvenu raspravu o propustima u borbi protiv pandemije u Njemačkoj.
Veliki savezni križ za zasluge

– Naravno da su počinjene greške koje moramo sagledati, ali trošimo previše vremena u potrazi za dežurnim krivcima – rekao je njemački predsjednik. Prema njegovom mišljenju, trenutno pomaže samo jedno – vakcinisati što više i svim sredstvima koja stoje na raspolaganju.

Steinmeier je vlasnicima BioNTecha predao odličje Veliki savezni križ za zasluge i postignuća u borbi protiv pandemije.

Kompanija BioNTech iz Mainza, na čijem čelu je dvoje naučnika turskog porijekla, koji su i privatno par, proizvela je prve vakcine protiv koronavirusa koje su prihvaćene u Europskoj uniji.
Pionirsko otkriće

Vaše pionirsko otkriće spašava ljudske živote i osigurava naš privredni, kulturni i društveni opstanak – rekao je Steinmeier.

Ugur Sahin pozvao je Nijemce da sada ne posustanu u borbi protiv pandemije.

– Svaki pojedinac može doprinijeti tome da se treći val potisne što je moguće uspješnije – rekao je Sahin. Upozorio je na to da će sljedeća faza, zbog mutiranih varijanti virusa koje je teže kontrolirati, biti zahtjevnija od prethodnih. Mi moramo zbiti snage i ne smijemo se demoralizirati ovim trećim valom koji će očito trajati duže od prethodnih – rekao je Sahin na ceremoniji uručenja odličja u predsjedničkoj palači u Berlinu.