Šef BioNTecha Ugur Sahin: Koronavirus mutira, naredne godine trebat će nam nove vakcine

Screenshot 1 11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nova vakcina protiv koronavirusa vjerovatno će biti potrebna sljedeće godine kako bi zaštitila ljude od budućih mutacija ovog virusa, rekao je Ugur Sahin, čelnik njemačke kompanije BioNTech koja je razvila prvu vakcinu protiv koronavirusa.

Ugur Sahin, suosnivač i glavni izvršni direktor BioNtecha, rekao je da se trenutne varijante koronavirusa, poput delta soja, ne razlikuju dovoljno da potkopaju trenutnu djelotvornost postoje’ih vakcina.

Međutim, pojavit će se novi sojevi koji mogu izbjeći pojačane injekcije i imunološku obranu tijela, rekao je Sahin za Financial Times.

Rekao je da je ove godine potpuno nepotrebna druga vakcina, “ali do sredine sljedeće godine mogla bi biti drugačija situacija”. Ovo je kontinuirana evolucija i ta je evolucija tek počela “, rekao je Sahin.

BioNTech se pridružio američkom farmaceutskom gigantu Pfizeru u razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Prošlog mjeseca, kompanije su dostavile početne podatke američkim regulatorima o upotrebi vakcine kod djece od 5 do 11 godina, korak bliže približavanju vakcinacije djece u školskoj dobi.

GODISNJICA
MARKETING