Šef diplomatije CG: Ne plašim se srpskog sveta, plašim se polusvijeta

1636664322 5372275 viber image 20211111 200131625 ls 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministar inostranih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je da se plaši ni “srpskog svijeta, ni od hrvatskog, bosanskog i crnogorskog svijeta” i dodao da je predsjednik Milo Đukanović, kada je otvarao svoje privatne kompanije, zloupotrijebio diplomatski pasoš. Radulović je, odgovarajući na pitanje kolika je opasnost od “srpskog svijeta” kazao da ukoliko bi se radilo o kulturnoj, jezičkoj saradnji, nema ništa protiv. “U slučaju mijenjanja granica – zaista sam, kao i cijela vlada, protiv toga”, rekao je on u intervju za TV Vijesti.

On je dodao da se “uvijek plaši polusvijeta”.

“Kulturni Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci se lako dogovore. Ovo je ono moje, u što ja ne želim da ti ulaziš. Ovo je tvoje u što ja ne želim da diram. Hajde da nađemo zajednički dogovor povodom ovoga”, naveo je on.

Crna Gora i Srbija “kad se vole, vole se javno”, kao i kada su u neskladu, kazao je ministar.

“Svakako je da postoji interesi nekih političkih grupacija u Srbiji da kroz određene strukture imaju specifičan status u Crnoj Gori. Crna Gora je država svih njenih građana, ima 30 posto Srba. Crna Gora mora da razgovara sa svima i da bude u miru sa svima okolo radi mira u sebi”, rekao je Radulović.

Upitan za izjavu američke ambasadorice, koja je pomenula “religijske zastupnike ruskog uticaja” i ko bi to mogao biti, Radulović je kazao da postoje politički predstavnici u parlamentu koji sebe deklarišu ekstremnim rusofilima i zalažu se za bližu zajednicu sa Rusjiom i izlazak iz NATO-a. “Vjerujem da je, govoreći o tim predstavnicima, mislila upravo na te struje”, rekao je on.

Radulović je kazao da međunarodni partneri prepoznaju da postoje hibridne prijetnje od trećih sila koje imaju svoj interes u Crnoj Gori. Na pitanje kako se ostvaruje uticaj Rusije, kazao je da se radi o uticaju kroz određene medijske kuće.

Radulović je kazao da je suštinska poruka posjete američkog zvaničnika Gabriela Escobara nešto na čemu vlada radi – podrška prozapadnom kursu zemlje.

“Drago mi je da je gospodin Escobar tu jer vjerujem da je porukama koje je prenio, a koje su podrške euroatlantskom putu zemlje, pomogao da potpuno eliminišemo tvrdnje nekih partija da Vlada ne prati evropski kurs i da nije pouzdan saveznik”, rekao je Radulović.

Ministar je, komentarišući slučaj Pandora papira, rekao da je predsjednik Milo Đukanović imao pravo na diplomatski pasoš.

“Međutim, čini mi se da član 8 Zakona o putnim ispravama govori da na diplomatski pasoš ima pravo nosilac državne funkcije radi obavljanja državnog posla. Nije mi logično koji je to državni posao otvaranje privatnog trasta”, rekao je on.

Rekao je da bi volio da se Đukanović ili njegov kabinet oglase tim povodom kako bi pojasnili situaciju.

“Smatram da je diplomatski pasoš zloupotrijebljen”, kazao je on.