Šef izraelske kompanije za dezinformacije hvalio se da ima ured u BiH, a navodno je nekoga i prevario

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U proteklim sedmicama svijet je prodrmala vijest o kompaniji za dezinformisanje iz Izraela koja je svojim djelovanjem pokušala da utiče na izbore u više od 30 država svijeta, prema novinarskim izvještajima djelovala je i u Bosni i Hercegovini.

Tim izraelskih stručnjaka odgovoran je za manipulisanje više od 30 izbora širom svijeta putem hakiranja, sabotaže i automatiziranog dezinformiranja otkrila je zajednička istraga nekoliko uglednih medijskih kuća koja je uključivala The Guardian, Der Spiegle, El Pais, Hareetz i Le Monde.

U dijelu priče koji je objavio izraelski Hareetz, spominje se i Bosna i Hercegovina i to u kontekstu razgovora šefa kompanije Tal Hanana sa novinarima na tajnom zadatku.

“Na sastanku je Tal Hanan tvrdio da ima više od 100 zaposlenika u svom poslu. Možda je malo pretjerao. Prema našoj procjeni, prostor u kojem smo bili mogao je primiti oko 20 radnika Rekao je da također ima urede u Indoneziji, Bosni i izraelskom tehnološkom središtu Herzliya, te dodatne zaposlenike u Ukrajini. Ured u Herzliyi, primijetio je, opslužuje posebnu kompanije za koju je tvrdio da posjeduje pod nazivom Deep Impact, koja, kako je rekao, koristi AIMS za napuhavanje vrijednosti kriptovalute”, navodi se u tekstu.

Ipak, novinari su primjetili da je Hanan u svojim razgovorima se često hvalio uspjesima koji i nisu u potpunosti odgovarali istini. Vjerovatno u pokušaju da se u što pozitivnijem sredstvu predstavi potencijalnim klijentima.

Novinari su otkrili da su u najmanje dva slučaja Hananovi se bivši klijenti žalili da su izvještaji koje su kupili od njega bili nepouzdani ili čak lažirani.

Jedan od izvještaja koji je navodno bio lažiran prodan je prije više od 10 godina tajnoj izraelskoj agenciji. “Državu je to koštalo stotine hiljada dolara. Podaci su provjeravani i većina se pokazala kao potpuna besmislica – očito krivotvorina”, ispričala je osoba upoznata s detaljima. Drugi izvještaj je navodno prodan klijentu u Bosni.