Portal 072info

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce Berton posjetio gradsku upravu

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović jučer je primio u nastupnu posjetu šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadora Brucea Bertona sa saradnicima.

Ambasador Berton se zahvalio gradonačelniku na podršci koju pruža Misiji OSCE-a u BiH i istakao dobru saradnju sa gradskom upravom koja traje već mnogo godina, bez obzira na zatvaranje terenskog ureda Misije OSCE-a u Zenici 2014. godine.

Ambasador Berton bio je posebno zainteresovan za stanje u oblasti međureligijskih odnosa u Zenici, slobodu medija, saradnju gradske uprave i Zeničko-dobojskog kantona kada su u pitanju aktivnosti koje se poduzimaju u cilju sprječavanja korupcije, te projekte koje podržava Misija OSCE-a u BiH, a implementiraju se u Zenici.

Gradonačelnik Kasumović upoznao je ambasadora Bertona da je saradnja religijskih zajednica i gradske uprave izvanredna i da Grad Zenica u Budžetu Grada izdvaja značajna sredstva za podršku radu vjerskih zajednica.

Ovom prilikom razgovaralo se i o rodnoj ravnopravnosti i zastupljenosti žena u javnom i političkom životu grada Zenica. Gradonačelnik je naglasio da su žene u velikom broju zastupljene u gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Zenica ističući da su mnoge od njih na rukovodećim pozicijama.

Gradonačelnik je informisao ambasadora da su u toku aktivnosti na rješavanju problema zagrijavanja grada i predstavio projekt na bazi joint-venture u koji Grad Zenica ulazi sa kompanijom ArcelorMittal i privatnom firmom iz Finske, a koji na ekološki prihvatljiv način rješava problem zagrijavanja grada.

Na kraju sastanka obostrano je izražena spremnost za nastavak saradnje.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box