Šef NATO-a upozorava na “maligne pokušaje Rusije na zapadnom Balkanu”

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na produženje primirja između Izraela i Hamasa, kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći u Pojasu Gaze. 

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a će razgovarati na dvodnevnom sastanku u Briselu i o stanju na zapadnom Balkanu, na kojem kako kaže Stoltenberg postoje “maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”.

– Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije – rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji počinje u utorak u Briselu.

Stoltenberg je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova, dodavši da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu poliitiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell). 

– NATO je već poslao dodatnih hiljadu vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta – rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažirati u dijalog pod okriljem EU.

– Stabilnost ovisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa –  dodao je glavni sekretar NATO-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE