Šef UN-a: Gaza se pretvara u groblje za djecu

Šef UN-a: Gaza se pretvara u groblje za djecu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) izrazio je u ponedjeljak duboku zabrinutost zbog očitog kršenja međunarodnog prava u Gazi, ističući da “nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava”, javlja Anadolu.

Gutereš je na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u Njujorku istakao da UN i njihovi partneri pokreću humanitarni apel u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara za pomoć 2,7 miliona Palestinaca.

– Duboko sam zabrinut zbog očitog kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojem svjedočimo. Dozvolite mi da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava – istakao je šef UN-a.

Opisujući situaciju u opkoljenoj i bombardovanoj palestinskoj enklavi Pojasu Gaze kao nešto “više od humanitarne krize”, Guterres je cijelu situaciju nazvao krizom čovječanstva koja potresa svijet i region.

Naglasio je da zaštita civila mora biti najvažnije pitanje te dodao da se “Gaza pretvara u groblje za djecu“, sa stotinama djevojčica i dječaka koji su ubijeni ili ranjeni svakog dana.

– Katastrofa koja se dešava čini potrebu za humanitarnim prekidom vatre sve hitnijom svakim satom – rekao je Gutereš.

Poručio je da se hitno mora zaustaviti ova, kako je kazao, neljudska kolektivna patnja.

– Strane u sukobu i, ustvari, međunarodna zajednica, suočavaju se s neposrednom i ključnom odgovornošću: zaustaviti neljudsku kolektivnu patnju i snažno povećati humanitarnu pomoć Gazi – naglasio je Gutereš.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica