Šefica predstavništva UNICEF-a u BiH: Želimo da sva djeca prime neophodne vakcine

unicef djeca vakcina
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan na online pres-konferenciji predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije u BiH povodom Evropske sedmice imunizacije 2021., kazala je da je imunizacija ključna komponenta ljudskog prava na zdravlje i da je spasila milione života u cijelom svijetu.

„Svake godine dva do tri miliona ljudi je spašeno u cijelom svijetu isključivo zbog vakcinacije. Tako da mi svake godine imamo tri miliona koji su preživjeli, tri miliona doktora, učitelja, inžinjera, naučnika. No, znamo da su zbog pandemije koronavirusa regularne zdravstvene usluge prekinute uključujući i imunizaciju. Mi znamo kakve su opasnosti ukoliko se imunizacija ne obavi, može se naprimjer desiti epidemija ospica u BiH“, izjavila je Khan.

image 10

Navela je podatke da je u 2019. u BiH vakcinacija MMR1 vakcinom bila na 79 posto, a u 2020. svega 50 posto, dosta djece nije zaštićeno, te da je sada vijeme da se poduzmu određene akcije, piše Fena.

„Ohrabrila bih roditelje da dijete odvedu pedijatru i da nastave s regularnim planom i programom vakcinacije. Također bih ohrabrila roditelje da ne slušaju neprovjerene informacije koje nisu tačne. Postoje izvori koji su provjereni, naučno zasnovani, gdje se mogu dobiti ove informacije, a jedan od tih je vakcina.ba“, kazaje je Khan.

Ona je pozvala zdravstvene radnike i pedijatre da i oni preduzmu akcije, jer po njenom mišljenju, oni mogu promijentit cijelu ovu situaciju.

UNICEF je tu da pruži svu moguću podršku, kako Vladi FBiH, tako i Federalnom zavodu za javno zdravstvo da se poboljša sam proces imunizacije i da se cijeli sistem ojača. Zaista želimo da sva djeca prime neophodne vakcine“, kazala je Khan.