img 2014
AUTOR: K.H.
DATUM: lis 11, 2021 @ 11:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Na Općinskom sudu u Sarajevu jutros je nastavljeno suđenje u predmetu “Bosna” u kojem se sudi Amiru Zukiću, bivšem generalnom sekretaru SDA, Asimu Sarajliću, nekadašnjem potpredsjedniku SDA i bivšem predsjedniku Kadrovske komisije, te Safetu Bibiću, Senadu i Nedžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću.

Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem,  a u vezi zapošljavanja u javna preduzeća. Suđenje je počelo u maju 2017. godine.

U ponedjeljak bi se kao svjedoci trebali pojaviti članovi kadrovskih komisija SDA sa nekoliko nivoa. Na nivou SDA u to vrijeme osim Sarajlića u Kadrovskoj komisiji bili su Adil Osmanović, Senija Bubić, Šefik Džaferović, Halid Genjac, Sadik Ahmetović i Šefkija Okerić.

Za ponedjeljak je pozvano četvoro svjedoka. Kako javlja reportera Avaza s lica mjesta u Sud su stigli Džaferović i Sarajlić.

Senka Nožica, advokatica Amira Zukića na prošlom ročištu 13. septembra kazala je da članove Kadrovske komisije zovu zbog provjere da li je branjenik bilo kada uticao u kadrovskoj komisiji na izbor čelnih pozicija koje je SDA predlagala.

– Stranka je uvijek imala svoje prijedloge i mi želimo da vidimo da li je on u konkretnom slučaju imao uticaja na izbor direktora Javnog preduzeća (JP) “Elektroprivreda BiH”, što mu se stavlja na teret. Zato zovemo članove opštinskih, kantonalnih i članove komisija predsjedništva stranke da se očituju – rekla je Nožica. (Avaz)

LIDER