Šeik Muhamed naredio hakiranje telefona bivše supruge

Screenshot 1 26
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dubajski šeik Muhamed bin Rashid al-Maktoum naredio je da se telefoni njegove bivše supruge i njenih advokata hakiraju, kao dio “stalne kampanje zastrašivanja i prijetnji” tokom borbe za skrbništvo nad njihovom djecom, objavio je u srijedu engleski sud.

Muhamed je koristio sofisticirani softver Pegasus, koji je razvila izraelska firma NSO za borbu država sa sigurnosnim rizicima, kako bi hakirao telefone princeze Haye bint al-Hussein, polusestre jordanskog kralja Abdullaha i osoba koje su blisko povezane s njom, stoji u presudi. Osim toga, njegovi zaposlenici su pokušali kupiti kuću pored Hayinog imanja blizu Londona, što je sud ocijenio kao zastrašivanje zbog čega se ona osjećala progonjeno, nesigurno i kao da “više ne može disati”.

Najnovija presuda dolazi 19 mjeseci nakon što je sud zaključio da je Muhamed oteo njihovo dvoje djece, loše se prema njima odnosio i držao ih protiv njihove volje.

“Otkrića predstavljaju potpunu zloupotrebu povjerenja i znatnu zloupotrebu moći”, rekao je u presudi sudac Andrew McFarlane, predsjednik Porodičnog odjela suda Engleske i Walesa.

Šeik je odbacio optužbe za hakiranje, a njegovi advokati su rekli da bi se za to mogle okriviti druge zemlje na Bliskom istoku. Muhamed (72) i Haya (47) uključeni su u dugu, žestoku i skupu bitku za skrbništvo otkako je ona pobjegla u Britaniju s njihovo dvoje djece, Jalile (13) i Zayedom (9). Rekla je da se bojala za svoju sigurnost uslijed sumnji da je imala aferu s jednim od svojih britanskih tjelohranitelja. Među onima koji su bili ciljevi hakerskih napada je Hayina advokatica Fiona Shackleton, članica britanskog Doma lordova koja je zastupala prijestolonasljednika princa Charlesa u brakorazvodnoj parnici s njegovom prvom suprugom princezom Dianom.

Aktivnost je došla na vidjelo u augustu prošle godine nakon što je Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, hitno javila advokatici Shackleton da su ona i Haya hakirane, čulo se na sudu.

Muhamed se smatra vizionarskom snagom koja stoji iza uspona Dubaija u globalno komercijalno središte. Pokušavao je ispolirati ugled zaljevskog grada po pitanju ljudskih prava i jednakosti. Nema naznaka da je prošlogodišnja presuda nanijela veću štetu njemu osobno ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prošli mjesec su Britanija i Emirati najavili “novo, ambicioznije partnerstvo za budućnost” koje uključuje milijarde dolara u trgovinskoj razmjeni i investicijama.

GODISNJICA
MARKETING