Seizmolozi: Kada će prestati zemljotresi u Petrinji

5 363

Nakon razornog zemljotresa magnitude 6,2 po Rihteru u Petrinji te par snažnih naknadnih potresa i cijelog niza slabijih mnogi se pitaju ima li ikakvih dobrih vijesti od seizmologa?

Prema svemu sudeći – ima, ali samo jedna. Naime, nije vjerovatno da će Hrvatsku uskoro pogoditi potres kakav je prošle sedmice pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna područja, piše Index.hr.

Teško je davati optimistične prognoze

Naime, hrvatski seizmolozi poručuju da je u ovoj situaciji teško davati optimistične prognoze.

– Sve se događa kako smo i prethodno opisali – rekao je seizmolog dr. sc. Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

On je za Index 30. decembra, nakon razornog zemljotresa u Petrinji, najavio da će biti još dosta naknadnih od kojih će neki biti i jaki.

– Oni će sigurno biti relativno česti. Moglo bi ih biti dvadesetak magnitude veće od 4, a nekoliko bi ih moglo biti magnitude oko 5. U prosjeku se obično nakon jakog zemljotresa kakav je bio u utorak, dogodi još barem jedan jak. No ova potresna serija do sada se ponaša pomalo neuobičajeno. Imali smo prvo predpotrese koji su se dogodili u ponedjeljak, a potom jedan glavni u utorak. Važno je naglasiti da će sigurno biti još jačih potresa. Vrlo vjerojatno više neće biti tako jakih udara kakav je bio u utorak, mada se to ne može u potpunosti isključiti. Mi stalno ponavljamo da još nije sve gotovo. Bit će još jačih potresa koji bi mogli oštetiti zgrade koje su već oštećene. To bi moglo uzrokovati još urušavanja i još žrtava tako da treba biti na oprezu – poručio je tada ovaj seizmolog.

Dodao je da je teško prognozirati koliko će vremena trebati da jačina jačih naknadnih zemljotresa padne ispod magnitude 4, no procijenio je da će sigurno trebati još nekoliko mjeseci da se stanje dovoljno stabilizira i da oni postanu rijetki.

Vjerovatnost za razorni zemljotres je veoma mala

Sve što je Stipčević tada najavio sada se i ostvaruje.

Seizmologinja Iva Dasović, docentica na Geofizičkom odsjeku, nadovezala se porukom kako je jedino pozitivno što može reći u ovom trenutku to da vjeruje da novog jakog potresa magnitude oko 6 ne bi trebalo biti.

– Vjerojatnost za to je jako mala – poručila je Dasović.

Dodala je da se prema trenutnim podacima, situacija ipak pomalo smiruje.

– Očekujemo da bi s vremenom jačina potresa trebala padati i da bi se oni trebali prorjeđivati. Ako pogledate jačine naknadnih potresa, sve ih je manje magnitude veće od 3. U prvim danima nakon glavnog bili su učestaliji. No i dalje trebamo biti na oprezu – dodala je.

Prethodni članakLejla Tanović sedma na svjetskoj rang listi: Sjajna motivacija pred težak blok treninga
Sljedeći članakPonovo zemljotres u Hrvatskoj