Sejdić: Građane BiH neće zaustaviti ni bodljikava žica na granicama EU

837BA103 68CA 4EEB AE7B 9FA80F009F27

Predsjednik Romskog informativnog centra Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo administracijama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

“Poštovana gospodo zabrinuti, vi iz EU administracije, vi iz SAD administracije, vi političari Bosne i Hercegovine, ukoliko što hitnije ne zaustavite ratnohuškačku retoriku u Bosni i Hercegovini, Romi, ali vjerujem i mnogi drugi građani, napuštaju ili će napustiti Bosnu i Hercegovinu”, naveo je.

Sejdić kaže da dok se zvaničnici sastaju po Washingtonu, Briselu, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu i iskazuju svoje zabrinutosti, bez nade u rješavanje političke, ekonomske i socijalne krize sve je češće pitanje, koje čak i djeca školskog uzrasta postavljaju – “Hoće li biti rata?”.

“Romska zajednica, kao i veliki broj građana Bosne i Hercegovine nikada nisu živjeli u većoj bijedi i siromaštvu, a sve zahvaljujući blokadama i nacionalističkoj retorici. Naša djeca i mi sami naučili smo prolaziti kroz glad i bijedu, siromaštvo i isključenost, ali nećemo više dopustiti da zbog vaših ličnih i političkih interesa sutra ginemo i umiremo jer se vi ne možete dogovoriti”, dodao je Sejdić.

Pozvao je sve političare da zaustave priče i medijsko maltretiranje građana, dok nije kasno i dok ima iole nade za normalan život u Bosni i Hercegovini.

“Počnite se baviti rješavanjem stvarnih problema, ove teške ekonomske krize, koja će svakim danom biti teža i gora. Poštovana gospodo evropski i svjetski zvaničnici, poštovana gospodo bh. političari, niko od vas neće biti u mogućnosti zaustaviti građane Bosne i Hercegovine na granicama Evropske unije, pa makar ih ogradili bodljikavom žicom ili betonskim zidovima, jer više nećemo čekati da se smilujete i spašavate nas iz logora smrti”, naveo je i pismo potpisao zabrinuti građanin Dervo Sejdić.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakPripadnici OSBiH traže da im penzije budu veće nego plate
Sljedeći članakGradonačelnica Karić na istočni ulaz u Sarajevo želi postaviti zastave države i grada