Šejla Maksumić: Žene su skeptične i budu zgrožene kada izađem sa rukama prljavim od kolomasti do lakata

6e50e005b81382f663a8cd0494415fb7

Šejla Maksumić iz Mostara posljednjih dana privlači pažnju medija i javnosti zbog svog posla.

U pitanju je sasvim uobičajeno zanimanje, no za poimanje većeg dijela bh. javnosti ova tridesettrogodišnja majka trojice sinova je “drugačija” i čak “čudna” jer je jedina žena bageristica i vozačica kamiona u našoj zemlji. Naime, kod nas u svijesti još postoje podjele na muške i ženske poslove, a bager i kamion, prema procjeni većine, nije mjesto za ženu. 

Više od osam godina Maksumić se bavi ovim porodičnim poslom, a kako iskreno kaže u razgovoru za Faktor, ispočetka je imala tremu jer je stalno išla po različitim gradilištima i sretala puno ljudi, a sve vrijeme joj je bilo u podsvijesti da nešto ne zna raditi. No, godine rada i iskustvo su učinili svoje.

– Sada mi je sve to postalo normalno, kao svakome drugom njegov posao. Muškarci nemaju povjerenja u 90 posto slučajeva kada vide ženu bageristicu, a nemaju ni žene. Žene su sada gore jer kada dođem na gradilište na kojem su muž i žena, žena je uvijek gora. Muškarcima obično bude smiješno, a žene su skeptične i budu zgrožene kada ja izađem sa rukama prljavim od kolomasti do lakata, a one su sve sređene i našminkane sa frizurama – priča nam svoja iskustva Šejla Maksumić.

Naklonost prema ovom zanimanju potječe od njenog oca Senada koji je također bagerista. Majka Majla joj je najveća podrška od početka bavljenja ovim poslom, dok je sestra Nera, kako kroz smijeh kaže, potpuno drugačiji tip.

– Ja i sestra kao da se nismo srele u putu, što fizički, što po zanimanjima i u svakom drugom pogledu. Kada sam tek krenula da radim, ona je bila protiv toga. Bila mi je najmanja podrška, njoj je to bio blam i grozno da radim tako prljav posao. Iako je tata bio inicijator svega, majka je tu najveća pomoć, kada treba moju djecu voditi iz škole i u školu. Sve bi bilo nemoguće da nema nje, ona je moja desna ruka – ističe Šejla koja ima sinove 17-godišnjeg Benjamina, 10-godišnjeg Ervina i 9-godišnjeg Adnana, koji, kako kaže, je majkina kopija i bit će njen nasljednik.

Posao bageriste prema Šejlinim riječima za bh. standarde i prilike je natprosječno plaćen. 

– Mi smo privatnici i ne radimo za neku firmu, već radimo za sebe, tako da to drugačije funkcionira. Ljetos nismo znali gdje gonimo od posla, a zimi kada je ružno vrijeme je, naravno, i manje posla. Kako god, više je plaćen nego ovi ostali poslovi koje kod nas žene mogu obavljati, da tako kažem. Da radim u nekoj radnji, imala bih tri-četiri puta manju plaću. Ne potcjenjujem niti jedan posao, radila sam ja i posao prodavača, vozila taksi i slično, ali puno se više isplati raditi ovaj muški posao – mišljenja je Maksumić.

Vožnja bagera nije njen jedini i primarni posao jer uvijek radi više poslova odjednom.

– Dinamična sam i temperamentna osoba, te veliki radoholičar, tako da se moj život bukvalno svodi na to da radim. Što se tiče planova u budućnosti, s obzirom na to da je sve još tatino, tu je plan da ja sama sebi ostvarim nešto, da radim sama sa svojim mašinama. Nemam još  svoj bager, ali imam u planu da nešto realizujem po tom pitanju – govori Maksumić te dodaje da je počela raditi s malim bagerom, kojeg od milja zove “Kubotica”, a danas vješto upravlja velikim bagerom i kamionom.

Poznavaoci prilika prezime Maksumić u Hercegovini najviše povezuju sa dobrom janjetinom i mesom ili pak fudbalom, no takvih u Šejlinoj porodici nema.

– Nas Maksumića, kako se da primijetiti, ima odsvakuda i svašta radimo. Mi nemamo ništa sa ovom lozom koja se bavi proizvodnjom i prodajom mesa, kao ni sa fudbalerima – kaže ova bageristica.

Šejla je razvedena, ali i sretno zaljubljena. Zanimalo nas je kako uspijeva da uskladi sve poslove i obaveze sa porodičnim životom i odgajanjem troje djece.

– Malo mi je sreća što sam tako hiperaktivna osoba jer vjerovatno ne bih mogla sve. Funkcionišemo, provodimo dosta vremena zajedno, sve slobodno vrijeme sam s njima. Ja i moj sin tinejdžer smo redovno na kafi kao raja, nije to odnos majke i sina, već više prijateljski. Druga dvojica sinova su moje male prikolice, oni idu svukud s mamom, osim, naravno, kada sam na poslu, kada su prepušteni na brigu moje majke – dodaje ova Mostarka.

Velika je ovisnica o adrenalinu, tako da  razmišlja da bude upisana kao jedna od rijetkih žena koje su skočile sa Starog mosta.

– Željela bih skočiti, ali doduše na noge i eto samo da skupim još malo hrabrosti. Moja tetka Sabina Vasić je skočila sa Starog mosta, pobjegla je i dok joj je tata stigao do mosta, ona je već bila u vodi. Osim na bageru, vješta sam i u kuhinji, sve kuham i sučem jufke, čak sam preuzela taj posao od majke, koja kaže da se dovoljno nasukala – kaže na kraju harizmatična Mostarka.

Coolstyle

Prethodni članakOtac Voyagea je bivši Đinđićev tjelohranitelj: Moja sjenka prošlosti prati Mihajla!
Sljedeći članakZenička SDA ponižena na izborima: Džon, obraz!