Screenshot 9 13
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 6:44
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Zapadna meksička država Sinaloa dom je najmoćnijeg i najkrvavijeg narko kartela u zemlja. Novac koji se tu obrće ostavio je neizbrisiv trag na odnosu između narko dilera i mladih žena – i pokrenuo lokalnu opsesiju plastičnom hirurgijom. Na stolu klinike u gradu Culiakanu, doktorica Rafaela Martinez Terasas ima hrpu prijava potencijalnih klijenata – žena koje žele da se operišu. Većina traži operativne zahvate povezane s onim što je postalo poznato kao “narko estetika”.

FIXGEHALT

“Uži, definisaniji struk. Širi kukovi sa većom zadnjicom.I ako govorimo o grudima, obično su velike”, kaže Martinez.

La buchona voli luksuz i ima ljubavnika narko dilera

Žena s ovom hiper-feminiziranom, karikiranom siluetom često se u Meksiku naziva la buchona – naročito ako još voli i luksuznu, dizajnersku odjeću i ima ljubavnika narko dilera, piše BBC.

“Prosječno godište mojih pacijentica je između 30 i 40. Ali često mi dođu i mnogo mlađe žene, čak i maloljetnice ispod 18 godina. One se nadmeću među sobom – koja ima najbolje telo ili najtanji struk”, kaže doktorica.

Žene i tinejdžerke nekad dođu na pregled sa majkama ili prijateljicama. Druge dolaze sa muškarcem ili same.

“Često dođu sa dečkom koji plaća zahvat. A razni muškarci me pozovu i kažu: ‘Hej, doktorice – poslat ću vam djevojku koju treba da operišete’. Jedan čovek me je pozvao i rekao: ‘Doći će vam jedna od mojih djevojaka, znate šta ja volim, ne slušajte šta ona govori – zato vas plaćam”. Rekla sam mu da raspravi to s njom, jer kad je pacijentica u mojoj operacionoj sali, ona donosi odluke”, objašnjava doktorica.

Ovaj čovjek poslao je možda tridesetak žena doktorici Martinez na operaciju. Po cijeni od 6.500 dolara po liposukciji, zahvati nisu jeftini. Isplata se često obavlja u gotovini.

“U ovim slučajevima novac naravno potiče od trgovine drogom. Nekada sam sebi govorila: ‘To definitivno nije dobro.’ Sada nisam promijenila mišljenje, ali prosto više ne razmišljam o tome toliko pred operaciju. To je zato što privreda ovdje u Sinaloi – restorani, kafići, bolnice – zavise od trgovine drogom”, kazala je Martinez.

Martinez se trudi da posavjetuje žene čije operacije plaća njihov ljubavnik. U sali za pregled, doktorica viđa dokaze poluugovorenih, često privremenih veza između muškaraca i žena. To su intimni odnosi u Sinaloi koje oblikuje – neki bi rekli izobličuje – trgovina drogom.

Supruga čuva djecu, druge služe kao trofej

“Za narkosa je veoma važno da ima prelijepu ženu kraj sebe… To je prototip”, kaže Pedro (nije mu pravo ime).

On sebe opisuje kao ličnog trenera i kreće se u krugovima trgovine drogom u Sinaloi.

“Muškarci se takmiče među sobom oko žena. Vaša supruga će biti neko ko će ostajati kod kuće i starati se o vašoj djeci. Druge žene koje imate više su kao trofeji”, kaže on.

Estetski hirurzi imaju mnogo posla (Foto: Shutterstock)
Estetski hirurzi imaju mnogo posla (Foto: Shutterstock)

A tu je na djelu i nešto još primarnije.

“Muškarci su motivisani požudom – za velikom zadnjicom i velikim grudima.Više od svega je to požuda”, kaže on.

Pedro je platio estetski zahvat za dvije žene.

“Možda vam neko koga znate kaže: ‘Moja prijateljica želi da uradi grudi, ili zadnjicu, ili da popravi nos.Traži sponzora’. I ako privlači muškarca, onda će on biti njen sponzor ili kum”, kaže on.

I dođe do sporazuma.

“Onda žena kaže: ‘U redu, moje tijelo je tvoje na šest mjeseci ako platiš operaciju'”, kaže Pedro.

A ovi neformalni ugovori ne moraju da se tiču samo operacije.

“Često ako žena nije kćerka nekog ko je imućan traži dečka koji može da je izdržava”, kaže on.

I zato sporazum može da se tiče stvari kao što su automobil, kuća, gotovina ili luksuzne stvari.

U Sinaloi, gdje je siromaštvo ogromno a život težak kao posljedica prisustva brojnih naoružanih grupa, “kum” može da osigura ženi ne samo udobnost, već i zaštitu.To je tražila Carmen (ponovo, nije njeno pravo ime) kad je sklopila pakt sa jednim narkosom.

Ona živi u Culiakanu, najvećem gradu u Sinaloi, ali potiče iz siromašnog, ruralnog kraja, gde je kao dijete često bila gladna.

“Željela sam život koji moja porodica nije mogla da mi priušti zbog siromaštva. Kad sam imala 16 godina, rekla sam majci da ću početi da živim sama”, objašnjava Carmen.

Carmen se preselila u Culiakan i odsela kod jedne od mnogih porodica povezanih sa organizovanim kriminalom. Ali u toj kući ona je bila seksualno napastvovana. Carmen je rizikovala i povjerila se muškarcu kog je upoznala.

“On je vidio da sam veoma uplašena i rekao mi: ‘Uzmi moj broj.’ Smogla sam hrabrosti da napustim tu kuću i stupila u kontakt s njim”, kaže ona.

Veza je postala seksualna.

“Rekao mi je: ‘Ti si djevojka, sama si i nema ko da te štiti u Culiakanu, opasnom gradu. Rekao mi je: ‘Ja ću biti tvoj kum.’ I zato ga viđam kad god on poželi da me vidi i svi njegovi ljudi znaju ko sam. Mogu da idem gdje god želim po Culiakanu i osjećam se zaista zaštićeno i kao da ništa ne može da mi se desi”, kaže ona.

Ona ne zna koliko drugih žena ima sličan odnos s istim čovjekom.

Carmen je hrabra i odlučna. To je mlada žena koja sanja da ide na fakultet i otvori vlastitu firmu, i ona je shvatila da je način da ostvari svoje ciljeve u Sinaloi da pristane na hirove muškarca za kog zna da je i izuzetno opasan.

“Nisam prestala da ga se plašim. Kad ga sretnem, priča se o mafiji, o poslovima – to me plaši. Trudim se da zaboravim sve što sam čula i vidjela, zato što to može da vas uvali u neprilike. Možda moj zaštitnik nije loš, ali je radio neke loše stvari. I možda ne želi da mi naudi, ali može da učini da nestanem bilo da je loš ili ne”, kaže djevojka.

Carmen je pod pritiskom svog narko-kuma da se podvrgne operaciji kako bi transformisala svoju sitnu figuru. Do sada je uspjevala da izbjegne da je odvede u doktorsku sobu za pregled.

“Mislim da su žene koje se podvrgnu operaciji nesigurne i možda ih više zanima od mene da postanu kao la buchona”, kaže ona.

Opsesija plastičnom hirurgijhom

Opsesija narko kulture plastičnom hirurgijom prenela se i na šire društvo Sinaloe. Bilbordi koji reklamiraju hirurge i njihovu robu mogu da se vide svuda po Culiakanu, ubeđujući potencijalne mušterije da mogu da plate na kredit ako nemaju pri ruci gotovinu.

Janette Quintero, koja vodi veliki frizerski salon, imala je do sada više od 20 operativnih zahvata.

“Volim to. Za ženu, operacija je najljepša stvar na svijetu – mogućnost da promijenite sve što vam se ne dopada u vezi sa vašim tijelom. U svojim dvadesetim, bila sam žena sa najvećom zadnjicom u čitavoj Sinaloi. Željela sam da budem kao druge žene”, kaže ona.

Narko kultura izrodila je ideju da su žene posjed “u vlasništvu” muškarca, kaže Maria Tereza Guera, pravnica koja je provela decenije boreći se za prava žena u Sinaloi. A to isto tako povećava rizik od nasilja nad ženama, smatra ona, bilo da je nasilje poteklo od narko ljubavnika ili njegovih neprijatelja.

“Žene su već ubijane zato što su bile partnerke trgovca drogom ili ako muškarac misli da je bio izdan. Narkosi tako šalju poruku da žena pripada njima”, kaže Guera.

LIDER