SEKS, DROGA, KORONA: Pet skandala koji su Borisu Johnsonu došli glave

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na tu funkciju. Kapitulacija premijera ne dolazi iznenada – on se već mjesecima suočava sa ogromnim pritiskom javnosti zbog više skandala koji su obilježili njegov mandat.

Posljednji u nizu, koji je zakucao ekser njegovoj političkoj karijeri je „partigejt“. Riječ je o žurkama koje su održavane u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu 10 dok je u ostatku zemlje na snazi bio strogi lokdaun zbog pandemije koronavriusa.

Johnsonovi saradnici, a kako će kasnije biti otkriveno i sam Johnson i njegova supruga Keri, ignorisali su ta pravila i zabavljali se uz alkohol u prisustvu velikog broja ljudi. Ostali građani tada su vrijeme provodili u svojim domovima, a korona je buktala širom zemloje.

Kako su u javnost počele da cure fotografije Johnsonovih najbližih ljudi tokom pomenutih zabava, premijer je na sve moguće načine pokušao da umanji bijes javnosti, tvrdeći da on nikada i nije prisustvovao tim zabavama, čak da nije ni znao da se održavaju. Međutim, ubrzo su svjetlost dana ugledale fotografije na kojima se vidi i Johnson na terasi kako nazdravlja sa prisutnima.

Opravdanja poput onog da se zadržao samo deset minuta nisu mnogo pomogla, jer vrlo brzo otkriveno je da su se u Dauning stritu slavili i rođendani – i to baš premijerov rođendan – pa i odlasci u penziju drugih kolega. Činilo se da se svakim opravdanjem Johnson ukopava sve više, jer su Britanci bili bijesni ne samo zbog kršenja mjera koje je vlada sama usvojila, već i zato što je premijer javno lagao. Sve se glasnije pominjalo glasanje o nepoverenju, ali Johnson je uvijek uspijevao da se provuče „kroz iglene uši“.

Pokrivao “nestašluke” članova vlade

Johnson je bijes javnosti navukao na sebe i zbog komplikovanih odnosa sa kolegama. Otkriveno je da je pokušao da zataška da je da je veteran Torijevaca i bivši ministar za Brexit Oven Paterson kršio pravila o lobiranju tako što je više puta koristio svoj položaj poslanika da promoviše kompanije koje su ga plaćale. Johnson je čak pokušao da zaustavi kaznu za Patersona i da prepravi pravilnik.

Bijes javnosti sručio se na premijera i nakon što je stao u zaštitu Meta Henkoka, ministra uhvaćenog u preljubi. Britanske tabloide preplavile su fotografije na kojima se vidi da oženjeni Henkok ljubi svoju pomoćnicu. Nakon Henkokovog izvinjenja, Johnson je rekao da prihvata izvinjenje i da smatra slučaj zatvorenim. Javnost nije bila zadovoljna što premijer brani ministra preljubnika, ali Johnson se nije obazirao. Čak nije želio ni da kaže da li je on smijenio ministra ili je Henkok sam podnio ostavku.

Sa druge strane, umio je Johnson i da se posvađa sa kolegama. Vjerovatno najpoznatiji primjer kojim su se britanski tabloidi bavili naširoko i nadugačko je svađa sa Sadžidom Džavidom, bivšim ministrom finansija koji je odbio zahtjev Johnson da smijeni tim svojih političkih savjetnika. Džavid je napustio vladu, ali se kasnije vratio kao ministar zdravlja.

Afera opremanje stana

Kada se ne svađa sa kolegama ili ne „partija“ sa njima tokom lockdauna, Johnsonu ne manjka načina da bude u centru skandala. Jedan od njih je renoviranje rezidencije u Dauning stritu. Ne samo da je prekoračio budžet, nego je izgleda i novac koji mu je nedostajao tražio od donora iz svoje stranke kojima je obećavao protivusluge. Istovremeno, Johnson i njegova supruga Keri nisu štedjeli, što pokazuje i račun za tapete od 840 funti.

Skandal je ponovo doveo do optužbi za korupciju i poziva da se Johnson smijeni, ali je još jednom “preživio”. Sljedećeg puta, sam je platio iznos za koji je probijen budžet.

Buran privatni život

Johnson, uz Silivija Berluskonija, vjerovatno ima najburniji privatni život. Do skoro nije bilo poznato ni koliko djece ima (sve dok sam slučajno nije otkrio da ima šestoro), uz to što očinstvo nad jednim djetetom nije ni želio da prizna, a njegove ljubavnice rado su iznosile u medije čak i detalje iz spavaće sobe.

Jedna od njih je Dženifer Arkuri, sa kojom je Johnson bio četiri godine tokom kojih je bio oženjen. Javnost je otkrila i da je tokom veze sa Dženifer, u vreme kada je bio gradonačelnik Londona, pomagao njenim firmama da dobiju posao sa gradom.

Droga pored kabineta

Prije nekoliko mjeseci, javnost je šokirala informacija da su tragovi kokaina otkriveni u toaletu koji se nalazi blizu kancelarije premijera Britanije.

Ova vijest stigla je usred sve veće zabrinutosti zbog upotrebe droga, kao što je kokain, i drugih ilegalnih supstanci u parlamentu.

Tragovi kokaina su identifikovani u toaletima koji su najbliži Johnsonu i ministarki unutrašnjih poslova, Priti Patel, kao i u blizini kabineta Normana Šoa Norta i Nika Tomasa-Sajmondsa.

Ukupno 12 lokacija širom Vestminstera testirano je pomoću maramica za otkrivanje – sve osim jedne otkrile su dokaze o upotrebi kokaina, uključujući mjesta ograničena na one sa parlamentarnim propusnicama, navodi se u izvještaju.

Johnson je, kao i sve prethodne, i ovu aferu pripisao “nesretnim spletom okolnosti”.