Seksualna korupcija u BiH: Žrtve žene i djevojke

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Korupcija u Bosni i Hercegovini prisutna je u različitim oblastima i oblicima, a jedan od specifičnih vidova jeste i seksualna korupcija o kojoj se zasada malo zna, iako istraživanja na terenu ukazuju na raširenost te pojave, a radi se o iznuđivanju seksualnih usluga s pozicije moći, čije su žrtve najčešće mlade žene i djevojke.

Istaknuto je to danas na okruglom stolu o efektima korupcije i neetičkog ponašanja prema ženama koji je u Sarajevu organizirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u suradnji s Udruženjem žena sutkinja u BiH.

Kako je rečeno, skup je prilika da se “progovori” o rodno osjetljivoj tabu temi, koja uz sveprisutne koruptivne oblike i aktivnosti, ostaje u “sivoj zoni”, nevidljiva, a što dodatno obavezuje da se ona detaljno istraži, a njeni akteri p(r)ozovu na odgovornost i primjereno sankcioniraju.

Na ova i druga pitanja iz domena i utjecaja korupcije u njenom rodnom kontekstu ukazao je direktor USAID-misije u BiH David Barth, istaknuvši da su žene koje imaju manju ekonomsku i političku moć, nerijetko, izložene različitim vrstama pritisaka, uključujući i seksualno uznemiravanje od onih kojima je povjerena moć.

Ova vrsta korupcije, kako je kazao, podriva dostojanstvo žena kao žrtava te nalaže obavezu iznalaženja mehanizama za njihovu zaštitu, ali i efikasno sankcioniranje osoba odgovornih za seksualno uznemiravanje i eksploataciju, odnosno zloupotrebu pozicija koje podrazumijevaju dodatnu društvenu odgovornost.

”Vlada Sjedinjenih Američkih Država posvetila je mart prepoznavanju potrebe za političkim, socijalnim i ekonomskim osnaživanjem žena u BiH ”, potcrtao je Barth, obraćajući se sudionicima okruglog stola, uz napomenu da žene čine 50 posto radne snage, te da je neophodno poduzeti korake da bi one bile adekvatno zastupljene u javnom životu i na mjestima odlučivanja.

Pozvao je relevantne subjekte vladinog i nevladinog sektora u BiH da ovim pitanjima poklone dužnu pažnju i dodatno osnaže poziciju žena i omoguće im pristup pravdi, uz uvjerenje da će skup u Sarajevu biti dodatni poticaj na planu uklanjanja barijera i ostvarivanja jednakih prava za sve, uključujući marginalizirane i najranjivije grupe.

Sudionike skupa pozdravila je i predsjednica Udruženja žena sutkinja u BiH, sutkinja Adisa Zahiragić naglašavajući riješenost ove organizacije da se maksimalno angažira na osnaživanju pozicije žene u društvu, a time i na suzbijanju svih oblika njene eksploatacije s pozicije moći.

Kada se radi o seksualnoj korupciji, Zahiragić navodi da se neophodno fokusirati na identificiranje, prijavljivanje i procesuiranje te pojave, koja ženu stavlja u poziciju objekta i žrtve nekoga ko obnaša određenu društvenu funkciju i od čije odluke zavise njena prava, bilo da se radi o radnoj sredini, državnoj instituciji, pravosuđu, ili obrazovnim ustanovama.

Uz očekivanje da će nova antikorupcijska strategija u BiH “prepoznati” i taj oblik korupcije, pojasnila je da treba praviti razliku između ovog pojavnog oblika korupcije i mobinga, odnosno seksualnog uznemiravanja, te ustanoviti zakonski okvir koji će na precizniji način sankcionirati takvu vrstu neprihvatljivog ponašanja onih koji obnašaju povjerene im funkcije.

O različitim aspektima antikoruptivnih mjera i aktivnosti, uključujući i novu strategiju za borbu protiv korupcije govorili su direktor Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak i Samra Hadžiabdić-Filipović iz Agencije za rodnu ravnopravnost.

Sudionicima okruglog stola predstavljen je i dokument VSTV-a BiH – Smjernice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u BiH.
Skup je organiziran pod pokroviteljstvom USAID-ovog Projekta pravosuđa, a radi se o petogodišnjem projektu vrijednom 9,4 miliona dolara čiji su ciljevi – unapređenje rada, radnog statusa i nadležnosti tužitelja, povećanje efikasnosti u provođenju sudskih presuda te jačanje kapaciteta pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije.

Dosada je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku BiH.

Radiosarajevo.ba

GODISNJICA
MARKETING