AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

U Vrhovnom sudu RS danas je održano ročište po žalbi odbrane Dragana B. (24) iz Laktaša koji je u julu prošle godine prvostepeno osuđen na ukupno 19 godina zatvora zbog više krivičnih djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina u sticaju sa krivičnim djelom zadovoljenje polnih strasti pred djetetom.

Optužnica, koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, teretila ga je da je seksualno zlostavljao četiri sestre rođene 2005., 2007., 2008. i 2013. godine, kao i da je imao polne odnose sa njihovom majkom dok su djevojčice bile prisutne u prostoriji.

Suđenje u ovom predmetu je, zbog zaštite žrtvi, bilo je zatvoreno za javnost.

Na današnjem ročištu u Vrhovnom sudu RS, žalbu je iznijela samo odbrana, dok je tužilaštvo podržalo raniju presudu Okružnog suda u Banjoj Luci.

Branilac optuženog, advokat Aleksandar Jokić, zatražio je da se prvostepena presuda ukine i postupak vrati na novo suđenje.

On je ukazao na nezakonito prikupljanje dokaza, kao i pogrešnu pravnu kvalifikaciju imajući u vidu lična svojstva počinioca.

U optužnici se kako saznajemo, između ostalog, navodi da je optuženi u periodu od marta 2019. godine do februara 2020. godine u kući gdje su djevojčice živjele sa majkom, u jednom selu kod Laktaša, kao i u svojoj porodičnoj kući, u više navrata “počinio obljubu i drugu polnu radnju izjednačenu sa obljubom” nad sestrama.

Dodaje se i da je bio u emotivnoj vezi sa njihovom majkom M.J. (39) i “navodno joj pomagao u poljoprivrednim radovima, te svakodnevno boravio u njihovoj kući u vrijeme dok je bio odsutan otac maloljetne djece”.

Uhapšen je u februaru prošle godine, zajedno sa majkom djevojčica. Ona se sumnjičila za navođenje djeteta na prisustvovanje polnim radnjama, ali je postupak protiv nje razdvojen.