e
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 9:00
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Selektor muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić nedavno je objavio širi spisak reprezentativnih kandidata pred start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi sa Litvanijom, Češkom i Bugarskom.

NER FIT

Plan priprema

Selektor Bosnić i njegov stručni štab odavno prate naše rivale u kvalifikacijama, a posljednjih dana fokus je na reprezentaciji Češke sa kojom igramo u Sarajevu i Bugarske s kojom ćemo u novembarskom prozoru igrati na gostujućem parketu.

– Okupit ćemo se u Sarajevu 21. ili 22. novembra kada počinjemo trenirati. Želimo iskoristiti četiri kvalitetna dana da budemo svi zajedno. U petak, 25. novembra, igramo protiv Češke dok 28. novembra idemo u goste Bugarskoj. Najvažnije da smo svi zdravi, da možemo da se pripremamo i prenesemo informacije o protivnicma. Moramo da budemo mentalno i fizički spremni za ove dvije utakmice, koje su kao i uvijek naporne u ovim kvalifikacijama – rekao je Bosnić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

U poređenju s prethodnim okupljanjima većina naših reprezentativaca igra zapažene uloge u svojim klubovima. Musa se preporodio u Breoganu, Gegić je fantastičan u Ciboni, kao i Atić u Budućnosti. Odlično igraju i svi drugi…

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Drago mi je da danas naši igrači igraju na boljem nivou i da su jedni od nosilaca igre u svojim ekipama. Napredovali su kada se vratimo na 2018. godinu, i kao igrači i kao ljudi. Iskreno računam na sve njih, obavio sam razgovore sa njima i postoji velika želja svih igrača da igraju za reprezentaciju. Jedva čekaju da se okupimo i radimo zajedno. Ja sam optimista i ako budu svi zdravi da ćemo napraviti još jedan korak naprijed – kaže selektor reprezentacije BiH.

Odlična atmosfera

Protiv Češke igramo u sarajevskoj dvorani „Mirza Delibašić“ i pred našim vjernim navijačima. Zbog toga je selektor Bosnić izuzetno sretan.

– Evo odmah se naježim kada pomislim na naše navijače i njihovu podršku. Posljednju utakmicu pred našim navijačima odigrali smo u Mejdanu protiv Grčke. Bila je to fenomenalna atmosfera. Češka je odlična reprezentacija, igrali su na Olimpijadi, ali mi gledamo sebe i tražimo svoju šansu – zaključio je Bosnić, koji jedva čeka okupljanje reprezentacije BiH i dolazak u Sarajevo.

Kada je riječ o Bugarskoj, postoje indicije da će oni biti u kompletnom sastavu, dok će Česi ostati nepoznanica do utakmice u Sarajevu. Postoji varijanta da Česi budu kompletni, ali u utakmici s Litvanijom koja im slijedi.

Mons ispunio plan

Na klupskom planu Bosnić je sa svojim Monsom također ispunio plan.

– Počeli smo sezonu sa puno povreda. Imamo pet pobjeda i dva poraza, što je dobro ako uzmemo sve okolnosti u obzir. Ekipa se dosta promijenila u odnosu na prošlu sezonu. Mnogo je novih igrača i kada se uklope, nadam se da ćemo doći do prave igre. Momci se bore i zadovoljan sam – kazao je Bosnić.

LIDER