¸2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport

Novi selektor naše fudbalske reprezentacije Ivajlo Petev (Ivaylo – 45) iduće sedmice će saopćiti spisak igrača za martovske utakmice. Naš državni tim, podsjetimo, 24. marta protiv Finske u Helsinkiju igra prvu kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a sedam dana kasnije drugu protiv Francuske na Grbavici. U međuvremenu, „Zmajevi“ će 27. marta u Zenici odigrati prijateljsku utakmicu protiv Kostarike. Osim Finske i Francuske, naša reprezentacija je u grupi još i s Ukrajinom i Kazahstanom.
Igrački kadar

– Spisak igrača je već spreman 99,9 posto, rekao je selektor Petev za „Dnevni avaz“ te dodao:

– Spisak igrača već imam i u glavi i na papiru.

Znate li već koji igrači će biti starteri, odnosno kako ćemo igrati u Helsinkiju?

– Znam kako ćemo igrati, na koji način.

Naši najbolji igrači nisu u top-formi. Edin Džeko je lakše povrijeđen, Miralem Pjanić nema željenu minutažu, kao ni Amer Gojak…

– I Edin Višća je isto van stroja.

Da, i Ibrahim Šehić.

– Tako je, situacija je takva kakva jeste. Moramo se snaći nekako, kako znamo i umijemo. Siguran sam da ćemo to uspjeti.

Imate li rezerve za pomenute igrače ili računate i na sve njih?

– Nemam nikakve rezerve. Ako budu zdravi i u punom trenažnom procesu, ne trebaju nam rezerve. E sad, bilo bi odlično da situacija s pomenutim igračima nije takva kakva jeste, ali u fudbalu se sve može i iskombinirati. Sadašnje stanje prihvatam kao činjenicu sa željom da izvučemo maksimum od svih igrača.

U fudbalskim kuloarima se već špekulira o novim igračima – od golmana Nikole Vasilja (Zorja), do stopera Aleksandra Jovićića (Gorica), krilnog napadača Kristijana Lovrića (Gorica)…

– Normalno je da se već priča o predstojećim utakmicama. Također, normalno je i da ima špekulacija oko novih imena. Za nekoliko dana će otići i pozivi igračima, nakon čega ću i javno izdiktirati spisak. No, zasad neću ništa komentirati.
Dobra atmosfera

Hoćete li u igri naše reprezentacije nešto mijenjati s obzirom na to da pred utakmicu u Helsinkiju imate samo dva treninga.

– Imat ćemo jedan i po trening, da budem iskren. Nemam puno vremena da generalno nešto mijenjam. Meni je najbitnije da se napravi jako dobra atmosfera te da odmah damo do znanja da smo svi kao jedan, da svi moramo igramo kao jedan. Kada se igra za reprezentaciju, moramo se boriti, moramo ići fajterski, na pobjedu. Ne treba sad tu izmišljati toplu vodu.

Sve utakmice su ključne

Prva utakmica protiv Finaca je jako bitna, a može biti i ključna na putu do cilja.

– Sve utakmice su ključne, sve su bitne. Normalno, sada nam je najbitnija ta u Helsinkiju jer je prva koja dolazi. Uradit ćemo sve šta treba da odigramo dobro i pobijedimo. Nemamo tu šta drugo očekivati, ili kalkulirati – rekao je Petev.