SELEKTOR ZMAJEVA: U maju odluka da li ostajem ili idem iz reprezentacije BiH?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

susic

Iako je tokom dosadašnjeg selektorskog mandata nekoliko puta kategorično tvrdio da je odbio sve moguće pregovore o eventualnom preuzimanju neke druge ekipe, pred Mundijal ni ta solucija nije isključena.

U maju želim imati jasnu sliku o tome šta ću raditi poslije Brazila, rekao je juče Safet Sušić u razgovoru za “Nezavisne” odgovarajući na pitanje hoće li i nakon Mundijala ostati selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Iako je tokom dosadašnjeg selektorskog mandata nekoliko puta kategorično tvrdio da je odbio sve moguće pregovore o eventualnom preuzimanju neke druge ekipe, pred Mundijal ni ta solucija nije isključena.

“Moja situacija bi trebalo da bude otprilike dosta jasna u maju, ali ne mogu sada reći da ostajem selektor. Prvo ne znam, niti sam s nekim razgovarao, ali vjerovatno prije Svjetskog prvenstva bi otprilike trebalo da znam gdje ću biti poslije Mundijala”, istakao je sušić i dodao:

“Naravno, tu odluku ne mogu donijeti sam i reći ja ostajem. Prvo treba da bude volje svih da ostanem zajedno sa mojim saradnicima iz stručnog štaba, pa tek onda da sjednemo da razgovaramo. Bilo bi prepotentno sa moje strane da sada kažem ja ostajem. Uglavnom, u maju želim imati jasnu sliku šta ću raditi poslije Brazila. Možda bude i neka interesantna ekipa, možda se prije Mundijala nešto završi…”

A prije maja popularni Pape će sa svojim sradnicim sačiniti detaljan plan priprema za Mundijal. To će biti i jedna od tema današnje, reklo bi se, svečane novogodišnje sjednice Izvršnog odbora N/FS BiH s početkom u 15 sati.

“Detaljan plan priprema zasad nemam i ne znam ko uopšte može govoriti o planu šest mjeseci prije početka SP. U Sarajevu ću se vidjeti sa mojim pomoćnicima, kapitenom Emirom Spahićem i malo ćemo porazgovarati na tu temu”, objasnio je Sušić.

Ipak ono što se već sada zna, kompletne pripreme za Brazil “Zmajevi” će obaviti u staroj bazi na Ilidži, odnosno na stadionima u Hrasnici i “Grbavici”.

“Nema razloga da idemo negdje specijalno. Bićemo u Sarajevu do odlaska u Brazil. Što se tiče pripremnih utakmica, interesuje me jedna krajem maja u Evropi, ne daleko, i još jedna sedam-osam dana prije prve utakmice na SP s Argentinom. Sa onom u martu, za koju takođe još nismo odabrali rivala, to su ukupno tri test meča”, rekao je Sušić.

Među potencijalim protivnicima spominje se Portugal, a tu su i Saudijska Arabija, Gana, Senegal i Alžir.

Kredit za Rahimića

Na Mundijal će Sušić povesti 23, kako kaže, isključivo najbolja igrača. Zahvaljujući starim zaslugama, “prošvercovati” se može samo jedan.

“Već sada ima dosta igrača koji imaju zagarantovano mjesto na listi putnika za SP, ali ne zbog starih zasluga ili kredita, već isključivo zbog kvaliteta. Jedan jedini igrač koji ima nekakav kredit i koji je možda upitan je Elvir Rahimić. Ja bih samo htio da on u ovom drugom dijelu prvenstva odigra poneku utakmicu za CSKA da bih na njega mogao računati. Svi ostali nemaju nikakvih starih zasluga da bi zbog toga imali mjesto u timu”, kaže Sušić.

Nezavisne