Selim Bešlagić: Dodika znam iz 1990-ih, on u politici dribla i udara

Screenshot 1 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Selim Bešlagić po drugi put se povukao sa političke scene, a u razgovoru za Klix.ba govorio je o razlozima takve odluke. Dotakao se i usijane političke situacije u našoj zemlji, poručivši da je Milorad Dodik bh. politički Ronaldo te da rata neće biti.

Uz razmišljanje da je političko stanje znatno drugačije u odnosu na ono kakvim se predstavlja i sa vjerom da će moći doprinijeti kreiranju boljeg ambijenta u Tuzlanskom kantonu, ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić nakon duže pauze odlučio se aktivno uključiti u svijet politike. Međutim, veoma brzo stvarnost je razbila njegovo, uslovno rečeno, idealiziranje ambijenta.

“Gledajući ukupnu turbulentnost politike u Bosni i Hercegovini, ali i u Tuzlanskom kantonu, stvorio sam mišljenje da će ‘progresivne snage’ koje teže ka građanskom obliku, u kojem su SDP, SBB, SBiH i Naša stranka, moći stvoriti građanski obol, prvenstveno u ovom kantonu. Međutim, to, nažalost, nije ostvareno. Progutali smo žabu i kreirali Vladu TK sa PDA, koja statutarno pripada toj građanskoj opciji”, prisjeća se Beščagić na početku razgovora za Klix.ba.

Moralna odgovornost

Zbog osjećanja jednim dijelom i moralne odgovornosti, ali i stvaranja prilika da na njegovo mjesto zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona dođe mlađa kolegica Amra Nadarević-Vodenčarević, Bešlagić se odlučio povući iz politike.

“Pri mojoj aktivaciji rekao sam da ću se u datom trenutku povući. Taj odluka nije došla iznenada, a još od ranije sam smatrao da u politiku trebaju dolaziti mlađi ljudi. Kada su se stekli uslovi za to, odnosno kada se stvorila mogućnost da na moje mjesto u skupštini dođe mlađa kolegica zahvalio sam se i odlučio povući. Mislim da je taj potez bio veoma dobar i da je Naša stranka dobila kolegicu koja svoj posao obavlja veoma dobro”, ističe Bešlagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Od aktuelnog saziva Vlade Tuzlanskog kantona očekivao je veće poteze, posebno u oblasti ulaganja u putnu infrastrukturu. U tom smjeru, navodi on, trebalo se znatno agresivnije ići, posebno kada je riječ o izgradnji autoceste Tuzla – Brčko , a ne uljuljkivati se u obećanja nadležnih sa viših nivoa vlasti.

“Također, moramo razmišljati i o Univerzitetu u Tuzli, koji je od krucijalnog značaja u razvoju pameti. Ali, tu imamo jedan duboki zastoj, jer mi se čini da on nije aktivni sudionik u razvoju Tuzlanskog kantona, ali i društva u cjelini. To je pogrešno, iako u ministru koji vodi taj segment vidim izuzetno inventivnu osobu. Nije mi jasno zašto se ne ide u smjeru traženja kvaliteta za menadžment univerziteta, a ne samo da se vodimo politikom”, nastavlja naš sagovornik.

Aktuelnoj vladi, u kojoj se nalaze i ministri iz političke opcije kojoj Bešlagić pripada, odnosno Naše stranke, on zamjera i nedovoljan angažman u smjeru potpunog ukidanja prakse u kojoj se na rukovodeće pozicije postavljaju podobni, a ne sposobni kadrovi.

“Nažalost, još uvijek imamo praksu koja je bila zastupljena i u prijašnjim vladama, odnosno da se direktori postavljaju po stranačkoj pripadnosti. To je stvar koja će se morati mijenjati, a zavisi posebno od mladih političara”, smatra Bešlagić.

Veliki raskorak

U proteklih 26 godina politička atmosfera nikad nije bila usijanija, a najglasniji u potpirivanju vatre je aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Bešlagić navodi da se Bosna i Hercegovina nalazi u velikom raskoraku, smatrajući greškom što realizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije podvrgnuta adekvatnoj analizi od međunarodne zajednice. Također, problem vidi i u nacionalizmu, kao jednom od glavnih poluga za opstanak političkih moćnika na vlasti.

“Milorada Dodika poznajem lično, a tvrdim da sam devedesetih godina u razgovoru u Sjedinjenim Američkim Državama od njega čuo mišljenje u vidu neslaganja sa svim stvarima koje pak danas radi. Tada je rekao da voli BiH i vjerujem da je svjestan svega što sada radi. Vodi se time da što laž više ponavljaš ona postaje istina. Prateći medijski prostor vidim da odgovor naših političara se dešava samo nakon njegovog istupa, bez da imamo konstruktivne istupe pojedinaca. Dakle, mi nemamo političara koji plijeni svojim stavom i principijelnošću te nam je Dodik pokazao da je on Ronaldo u bh. politici. On odlično dribla i udara, s tim da je bez postizanja golova jer imamo sudiju koji ponekad svira”, navodi ratni načelnik Tuzle.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ovaj istaknuti političar smatra da ne postoji mogućnost novog rata u Bosni i Hercegovini, ali da će aktuelno stanje dovesti do još većeg odliva građana iz naše zemlje.

“Kada govorimo o ratu odmah postavim nekoliko pitanja. Ko bi ratovao i sa čime? Koliko nas ima? Da li ćemo se zadržati ovdje? Da li bi mladi ostali? Potrebno je shvatiti da su mladi oni koji bi trebali voditi borbu, međutim oni su otišli izvan BiH. Mi imamo jaku podršku oko ringa, ali ne i u njemu. Također, mislim da i naše potpisivanje ANP-a je određena garancija da NATO neće dozvoliti da do toga dođe. Ali, svakako, ne treba se igrati vatrom, već se mora preventivno gasiti, a mi još uvijek nemamo tih vatrogasaca”, stava je Bešlagić.

U nastavku našeg razgovor Bešlagić se osvrnuo i na važnost izmjene Izbornog zakona koje još uvijek tapkaju u mjestu, bez konstruktivnog rješenja.

“Svi su konstatovali da se Izborni zakon mora mijenjati i svi polaze od toga da je po nacionalnom osnovu opet ugroženo njegovo pravo da bude biran kao prezentent naroda. Ako smo za pomirenje, ja imam najbolje rješenje – idemo se voditi time da za člana Predsjedništva BiH Srbi biraju Bošnjaka i Hrvata, Hrvati Bošnjaka i Srbina, a Bošnjaci Hrvata i Srbina. Međutim, oni sada žele drugačije i sve ovo je igra bez granica koja se također može zaustaviti elektronskim glasanjem, uvođenjem obaveznog ljekarskog pregleda za sve kandidate te obaveznim glasanjem za sve punoljetne građane. Tako bismo dobili i potpuno tačno mišljenje kakvu državu želimo. Također, Centralna izborna komisija BiH kontinuirano mora predlagati izmjene i dopune spmenutog zakona. Ali, kod nas je trenutno takva situacija da smo ovu komisiju napravili politički ovisnom, koja ništa ne radi, čekajući ko će im obezbijediti novac”, dodaje Bešlagić.

Gdje je BiH u očima međunarodne zajednice

Prema prognozama ovog političara vrlo lako bi se moglo desiti i da predstojeći opći izbori zapravo budu realizirani po aktuelnom zakonu, a uz eventualni bojkot trenutna federalna vlast mogla bi se i dalje zadržati.

“Vidimo da su oni u drugom mandatu bez bilo kakvih izbornih mogućnosti. Ko zna, možda dođemo do toga pa kažemo da više nećemo ići na izbore. U tom slučaju predlažem da napravimo jedno bojište gdje ćemo lidere pozvati na tučnjavu. Ko pobijedi neka ide na vlast. To bi nas manje koštalo, a možda bismo postali i atrakcija, okupivši svijet da gleda kako se demokratija ostvaruje bokserima”, sarkastičan je Bešlagić.

Na cijelo društveno-političko stanje u našoj zemlji međunarodna zajednica još uvijek reaguje veoma blago, bez bilo kakvih konkretnih poteza. Međutim, Bešlagić smatra da bi u dogledno vrijeme stav mogao biti potpuno promijenjen.

“Mislim da BiH dolazi u sve veći fokus međunarodne zajednice, posebno nakon dolaska Joe Bidena na čelo SAD-a. Dolazak jačih ljudi u BiH mogao bi rezultirati primjenom Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako je on i zamišljen. Bonske ovlasti su također ponovo u mogućnosti primjene i vidjet ćemo kako će se sada dalje dešavati. Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, mislim da je greška što su razgovarali sa plemenskim vođama, a ne državnim parlamentu. Ali, poimanje zapadne demokratije i našeg viđenja je sasvim suprotno i teško je donositi mišljenja i zapažanja bez jedne duboke analize”, smatra Bešlagić.

Pred kraj našeg razgovora Bešlagić je kazao da će aktuelno stanje u BiH prevladavati sve dok se ne stvore uslovi da građani žive od svoga rada i posla, a ne nacionalizma.

“Lično sam smatrao da su Tuzla i Brčko modeli na osnovu kojih će se BiH širiti. Međutim, po vulgarnom promatranju posmrtnica, vidim da Tuzla sve više nije multietnička. Pa, ako smo došli do tog stanja, onda mogu reći da je sve veoma kritično. To moramo mijenjati”, riječi su kojima je Bešlagić zaključio razgovor za Klix.ba.