Selo nepušača u Iraku: Niko od mještana sela Lewawan ne konzumira cigarete

Selo nepušača u Iraku: Niko od mještana sela Lewawan ne konzumira cigarete

U selu Lewawan kod grada Suleymaniyah u Kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka, mještani ne konzumiraju cigarete već 23 godine.

U selu Lewawan kod grada Suleymaniyah u Kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka, mještani ne konzumiraju cigarete već 23 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U ovom selu živi oko 275 mještana i niko od njih ne konzumira cigarete ili druge duhanske proizvode. Ovo je selo je zbog toga poznato kao “selo nepušača”, a Ministarstvo zdravstva Kurske samouprave na sjeveru Iraka pokazuje Lewawan kao primjer.

Jedan od najstarijih mještana ovog sela 60-godišnji Ibrahim Kerim, u razgovoru sa novinarom AA, prisjetio se kako su svi prestali pušiti.

“Nakon rata između Irana i Iraka, koji se odvijao u periodu od 1980. do 1988. godine, prebjegli smo u Iran. Vratili smo se u naše selo 1991. godine. Morali smo sve to vrijeme dok smo bježali, ići pješke. Nekad smo morali trčati. Naravno, pušačima je sve to bilo jako teško. Većina pušača preminuli su mladi i to je na nas imalo velikog utjecaja. Kada smo se vratili na selo i onda su jednostavno svi prestali pušiti. Mlađi mještani, hvala Bogu, nisu ni počinjali”, pojasnio je Kerim.

On je rekao kako svi mještani sela smatraju da je konzumacija cigareta i drugih duhanskih proizvoda jako loša navika, zbog čega su uspjeli održati svoju neobičnu tradiciju.

“To što nas svi znaju kao selo nepušača dokazuje da smo donijeli pravu odluku. Izvukli smo lekcije od naših predaka”, izjavio je Kerim.

Iako je u Kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka u 2007. godini donesen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, zakon nije dobro sproveden i građani puše gdje god žele.

Agencija Anadolija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE