a 18
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet

Olimpijska prvakinja na 800 metara Kaster Semenja (Caster Semenya) najavila je žalbu Evropskom Sudu za ljudska prava zbog protokola Svjetske atletske federacije koji nalaže da prije svake utrke medikamentima mora reducirati nivo testosterona.

Ovu odluku je još 2019. godine uvela Svjetska atletska federacija poslije stalnih žalbi takmičarki da Semenja ima prednost u odnosu na njih zbog svoje prirode.

Semenja se već žalila na ovu odluku Vrhovnom sudu u Lozani, i izgubila parnicu, ali ne odustaje – sada ide po pravdu na Sud za ljudska prava.

– Sve što tražimo je da nam bude dozvoljeno da trčimo slobodno, jednom zauvijek, jer smo jake i neustrašive žene, i uvijek ćemo to biti – poručila je Južnoafrikanka.

Njeni advokati tvrde da Švicarska nije ispunila svoju obavezu kao država na zaštiti ljudskih prava, pa se sada Semenja mora obratiti višim instancama.

Semenjina muka počela onog trenutka kada je Svjetska atletska federacija donijela odluku da takmičari koji imaju poremećaj u seksualnom razvoju (DSD sindrom), moraju da uzimaju medikamente prije svake utrke duže od 400 metara.

Atletičari sa DSD sindorom imaju viši nivo prirodnog testosterona, zbog kojeg, kako je utvrdila Svjetska atletska federacija, imaju prednost u odnosu na ostale takmičare.