Semir Osmanagić: Konačno je okončana izgradnja obaloutvrde kroz magičnu šumu

Semir Osmanagić: Konačno je okončana izgradnja obaloutvrde kroz magičnu šumu

Osnivač Fondacije “Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić danas je izjavio da je okončana izgradnja obaloutvrde kroz magičnu šumu.

– Veliki infrastrukturni projekat Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i privrednog društva “Bosanske piramide d.o.o.” o izgradnji obaloutvrde na dva potoka u parku “Ravne 2” je napokon završen 4. novembra 2022. – navodi Osmanagić. 

Nakon godinu dana intenzivnih radova, završena je izgradnja gotovo jedan i po kilometar obaloutvrde i zemljanih mostova, na dva potoka u dvije doline u parku.

Ovime je trajno rješena zaštita od bujičnih kiša i poplava, a dobijen je uređen prostor uz koji će biti postavljene nove klupe i stolovi za posjetioce.

Ujedno su postojeće trošne drvene stepenice, koje vode ka bini za yogu u Magičnoj šumi, zamjenjene sa kamenim stepenicama.

Kompletan projekat je u potpunosti finansiralo Fondacijsko privredno društvo, budući da nije bilo interesa viših nivoa vlasti za sufinansiranjem, dodao je. 

Vrijedni tim Fondacije je na ovaj način unaprijedio izgled parka kao najatraktivnije turističke destinacije u Zeničko-dobojskom kantonu i jednu od pet najposjećenijih lokacija u Bosni i Hercegovini, poručio je Osmanagić. 

Radnici na terenu

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS