smajla
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 8, 2021 @ 8:10
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u subotu u Nur Sultanu očekuje peti susret kvalifikacija za SP protiv Kazahstana.

Dobra atmosfera

Kazahstanci su nam prošlog mjeseca u Zenici uzeli bod, a i sada očekuju pozitivan rezultat, otkrio nam je Semir Smajlagić (23), bh. napadač iz Astane, koji igra na posudbi u tamošnjem prvoligašu Kizližaru iz Petropavla.

– Koliko ja znam, dobra je atmosfera. Za njih je svakako uspjeh kad odigraju neriješeno s Ukrajinom i BiH. Oni očekuju neki pozitivan rezultat – kazao je Smajlagić za “Dnevni avaz”.

On je u Kazahstan stigao na zimu ove godine i imao je priliku upoznati kvalitet njihove lige.

– BiH ima dosta kvalitetnije igrače. Kazahstanska liga ne može da se mjeri s ligama petice, ali opet ima kvalitetnih igrača. Svako danas zna igrati fudbal i nikad se ne zna šta može da bude.

Manje kvaliteta

Naglasio je kako se u Kazahstanu dosta više ulaže u fudbal, nego u BiH.

– Dosta više ulažu u fudbal, nego klubovi u BiH, iako u BiH ima dosta više kvaliteta što se tiče igrača. Po nekoj mojoj procjeni, ta ulaganja nisu uvijek pravilna. Ali država kao država ima dosta više novca, tako da oni uvijek očekuju neke rezultate. Od toga klubovi i žive – istakao je Smajlagić.

Kaže kako u Kazahstanu nema ljudi iz BiH.

– Mislim da nema naših ljudi, barem ih ja još nisam upoznao – dodao je mladi napadač, koji je karijeru počeo u redovima Sarajeva.

Potraga za minutažom

Ovog ljeta Smajlagić je u potrazi za većom minutažom otišao u Kizližar.

– Vidio sam da neću dobiti neku priliku u Astani. Tako je ispalo. Tražio sam negdje da igram, jer to je svakom cilj. Mogu reći da mi se sviđa. Mislim da sam napravio dobar potez. Trenutno smo četvrti i ganjamo to četvrto mjesto, koje nas 99 posto vodi u Evropu. Sve je super, i ekipa i trener – iznio je Smajlagić prve utiske o novom klubu za koji je do sada zabio tri gola.

LIDER