Semir Šut razriješen dužnosti policijskog komesara MUP-a ZDK

4B8E1E76 C857 4ED4 9439 3B44911045A6

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona kao tačka dnevnog reda našao se i Prijedlog Rješenja o razriješenju i oduzimanju čina policijskom komesaru MUP-a ZDK.

Nakon što su posljednje izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima objavljene u Službenim novinama ZDK zasjedao je Nezavisni odbor za izbor i reviziju te je prijedlog uputio ministru MUP-a Dariju Pekiću koji je isti dao na odlučivanje kantona Vladi  da se dosadašnji policijski komesar Semir Šut, koji je po godinama staža stekao uslove za penzionisanje razriješi dužnosti i prije isteka mandata. 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je navedeni prijedlog i dužnosti komesara razriješila Semira Šuta a tu funkciju će po Zakonu o unutrašnjim poslovima  do raspisivanja i okončanja konkursne procedure obnašati Načelnik Sektora uniformisane policije Adis Imamović.

Zakonskim izmjenama omogućeno je da na poziciju policijskog komesara mogu konkurisati policijski službenici koji imaju čin glavnog ili samostalnog inspektora i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, s tim da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu višeg inspektora ili iskustvo u višem činu.

Podsjećamo, uprkos upozorenjima OHR-a i Ambasade SAD da ne pristupaju izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, naročito po skraćenom postupku, skupštinska većina SDA-HDZ-NES i samostalni zastupnici uz 2 glasa zastupnika DF-a koji nisu zvanično dio koalicije u ovom kantonu, na sjednici 25.06. izglasala je izmjene i dopune ovog zakona a koje se odnose na izbor, imenovanje ali razrješenje policijskog komesara dok su zakonske odredbe koje Upravi policije garantiraju finansijsku neovisnost, do sada tri puta odgađane, ostale na čekanju. 

Konkretna reakcija uslijedila je od Amabasade SAD u našoj zemlji koja je sa vlastima ovog kantona raskinula dosadašnju saradnju i suspendovala Memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije.  

Opozicija u ZDK koju predvodi SDP negodovala je prije svega zbog usvajanja amandmana na Zakon o unutrašnjim poslovima, strahujući od mogućih sankcija građanima. 

Zastupnici iz opozicije, njih 13, tražili su i sazivanje hitne sjednice Skupštine na čijem dnevnom redu bi se našao ponovno Zakon o unutrašnjim poslovoma. 

Međutim, iz stručne službe Skupštine stiglo je objašnjenje da zahtjev grupe zastupnika opozicije ima više formalno-pravnih nedostataka i ne ispunjava propisane uslove te da hitnu sjednicu po zahtjevu zastupnika nije moguće zakazati.