AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Semiru Šutu, policijskom komesaru MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, uručeno je rješenje o prekidu radnog odnosa zbog ispunjenih uslova za odlazak u penziju.

  • To se dogodilo uoči akcije Mreža, najveće policijske akcije u ZDK-u posljednjoj godini. To je akt pravnog nasilja, potpuno nezakonito rješenje koje će biti predmet sudskog i tužilačkog preispitivanja. Ono što je jako interesantno je da to rješenje nije sačinila nijedna pravna, kadrovska služba unutar Ministarstva, sačinili su ga kvazipravnici institucija sistema, što je zabrinjavajuće i doneseno je ministru, kazao je Semir Šut.
    On je rekao da će Uprava policije i menadžment Uprave policije slijediti zakonite odluke Vlade i Skupštine ZDK-a, da ih to neće omesti u obavljanju poslova, da će se pobrinuti da nezakonita rješenja budu predmet sudskog i tužilačkog preispitivanja, a da će ispoštovati svako zakonito rješenje doneseno u redovnoj proceduri.
    Podsjetimo, Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova ZDK-a, dostavio je Šutu obavijest prije mjesec i po da mu sa 16. junom prestaje radni odnos zbog ispunjenih uslova za penzionisanje. Prema važećem zakonu, Šut je trebao ostati na ovoj poziciji do isteka mandata, do maja 2022. godine.
    Iako su iz Ambasade SAD-a u BiH i OHR-a upućivali tri pisma Skupštini i Vladi ZDK-a kao reakciju na predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, “jer bi njihovo usvajanje dovelo do nametanja direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK-a”, kantonalna Vlada (većinu čine SDA, NES, HDZBiH i nezavisni zastupnici) utvrdila je te izmjene Zakona. To treba aminovati i kantonalna Skupština.
    Bašić je poručio kako će ovim zakonom biti usaglašene odredbe kada je u pitanju penzionisanje komesara, a da su ostale izmjene u dijelu uslova za imenovanje komesara. Radi se o mogućnosti da se za poziciju komesara, osim sa činom glavni, prijavljuju i samostalni inspektori.