sems
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
Kurbani 2021

Legendarna pjevačica narodne muzike Šemsa Suljakovi (69) trenutno je u Švedskoj, gdje je stigla 3. juna letom iz Tuzle. Dan prije njena sestra je operirana i sada je Šemsa uz nju.

Kao kod kuće

Kaže, letovi su ponovo ukinuti, ali je to ne brine. 

– Ovdje sam kao kod kuće. Imam svoj stan. Sestra ima dva ljubimca, dva psa, šetam s njima svaki dan. Mir, borovina, ljepota – govori Suljaković za „Avaz“. Kaže nam da je po pitanju koronavirusa u Švedskoj situacija potpuno opuštena.

  – Malo ko nosi masku ili rukavice. Ljudi su upozoreni i obaviješteni o svemu te im je sve prepušteno na savjest – govori Šemsa. 

Nju, dodaje, brine omladina u našoj zemlji, koja ne poštuje nikakva pravila. – Ne nose masku, ne drže socijalnu distancu, idu u gužve – govori pjevačica. 

Što se tiče muzičke scene, koja je zbog koronavirusa gotovo paralizirana, Šemsu to ni najmanje ne brine. 

– Ja sam se odavno povukla. Pjevam samo kad je meni ćeif, iz želje i ljubavi. To što je muzička scena stala me apsolutno ne dotiče, ja sam svakako penzioner. Valjda sam nešto zaradila za sve ove godine da mogu uživati – iskrena je Šemsa.

Davno je bilo…

Priznaje nam da je ona prezasićena svim tim.

– Davno je bila 1971. godina. I ranije sam išla gdje je meni ćeif. Ali, imam poziva i to me raduje. Nije trud bio uzalud. Uvijek me publika lijepo dočeka i nastupi su posjećeni. Ali, teško pada neprospavana noć. A gledam raskukali se pjevači da nema posla. Pa, šta ste do sada radili – otvorena je Šemsa. 

Što se kolega tiče, kaže nam da se samo čuje s Miodragom Ilićem iz „Južnog vetra“. – Mi smo i generacija, čujemo se. Govori mi da pazim na imunitet, on kao da mi je rod – kaže Suljaković.

Šveđani me ne bi pustili

Šemsa nam govori da joj ovog ljeta odlazak na more ne pada na pamet. 

– Neće propasti svijet za godinu. Mene Šveđani ne bi ni pustila da izađem iz zemlje. Imam švedski pasoš i nema nikuda do daljnje

Avaz