Portal 072info

Šemsudin Mehmedović o migrantskoj krizi u BiH: Niko se ozbiljnije ne bavi ovim problemom!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veoma krupno spoljnopolitičko pitanje je migrantska kriza u BiH, kojom se treba prevashodno baviti i Predsjedništvo BiH, izjavio je  za N1 Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Zamislite da je migranstka ruta promijenjena i ide preko BiH iz Grčke, koja je u sastavu Evropske unije. Migranti idu preko Makedonije, Srbije i nesmetano ulaze u BiH, a pitanje je za čiji interes. Iz BiH ne mogu dalje da nastave put u Hrvatsku, koja je, također, u sastavu Evropske unije. Znači da neko svjesno vodi projekat da se u BiH ostavi ogroman broj migranata i da prosto BiH eksplodira. Zamislite da manji bh. entitet ne želi da prihvati bilo kojeg migranta sa Istoka, iz ovih ili onih razloga – svjedeno je, a to znači da će zapravo Federacija biti ta eksplozivna bomba, da tako kažem, kada je u pitanju ta prenapučenost migrantima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mehmedović: Evropska unija se ponaša kukavički prema BiH”

Mi ne poznajući ko nam dolazi, kako i sa kojim namjerama, i kako da zbrinemo sve te izbjeglice, mi ćemo očigledno imati jedan veoma veliki problem. Ovdje se i Evropska unija ponaša kukavički prema BiH i prema unesrećenoj grupaciji ljudi, jer ako njihov put počinje iz Evropske unije, prolazi kroz Balkan preko BiH, i dalje se ne dozvoljava nastavk njihovog puta, očigledno je da neko želi zapravo da od BiH napravi problem na Balkanu – kazao je Mehmedović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1: Kako Bosna i Hercegovina taj problem mora riješiti?

– Bosna i Hercegovina prvenstveno mora da učvrsti svoje granice prema Srbiji. Da li dodatnim snagama graničnih ili entitetskih policija ili pak možda angažmanom Oružanih snaga BiH. To ne treba isključiti kao mogućnost jer, zamislite da sve te unesrećene ljude preko Andrićgrada ogole od novca i vrijednih stvari i onda ih takve ogoljene šalju u Sarajevo, Mostar, Kladušu… Mislim da je ovdje u pitanju jedan projekat koji zapravo želi BiH da dodatno destabilizira, pogotovo u ovom nesretnom predizbornom periodu kada se svi politički faktori bave izborima, a niko se ozbiljnije ne bavi ovim problemom nego je ostavljeno da to rade samo institucije Granične policije, Uprave za strance…, bez da im se da dozvola za novo kapacitiranje, dodatna sredstva da se opreme i obuče novi policajci. Očigledno je da neko svjesno pravi slučaj od BiH – izjavio je Mehmedović, dodajući da su saučesnici u cijeloj priči i susjedi i Evropska komisija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1: Smatrate li da treba pojačati prisustvo policije, eventualno Oružanih snaga BiH, na granicama kako bi se ova cijela situacija učinila sigurnijom?

– Apsolutno smatram. Ovdje bi se moglo i politički zloupotrijebiti pitanje migrantske krize, da se na granice izvedu entitetski policajci i da to stanje takvo ostane jedan duži period. Svjesni smo potpuno političkih namjera u manjem bh. entitetu, da zapravo zaokružuju jednu cjelinu koju oni stalno pokušavaju da zovu državom iako je to entitet u BiH – poručio je Mehmedović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kompletno gostovanje Mehmedovića na N1 Televiziji pogledajte u nastavku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sponzorisana objava

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

MEHMEDOVIĆ: Afere su rezultat izborne korupcije u SDA

072info.com

Mehmedović: Pokazalo se da Izetbegović ne voli drugačija mišljenja, to je njegova lična mana

072info.com

Ovo je pet najplaćenijih poslanika u BiH, zaradili su 80 prosječnih plata!

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME