Šemsudin Mehmedović: Pozivam da se objave stenogrami sa pregovora o Izbornom zakonu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pozivam da se objave stenogrami sa pregovora o Izbornom zakonu: Dužni smo glasačima istinu o sadržaju pregovora o Izbornom zakonu jer se njih najviše tiče.

Građani Bosne imaju pravo na istinu.

Neka saznaju za koji model i koje principe se ko zalagao, ali izvorno na sastancima.

Bilo bi vrlo važno objaviti stenograme sa pregovora o Izbornom zakonu. Građani BiH, oni koji glasaju na izborima, imaju pravo znati sve o pregovorima o zakonu koji se njih najviše tiče. To bi bila suština tog procesa: Ako se Izborni zakon dogovara u ime demokratije i prava glasača, zašto ne bi imali uvid u sve detalje procesa, u svaku izgovorenu riječ, zahtjev, argument, dijalog…

Da li je moralno uskratiti im to pravo?! Koji je smisao pregovora o Izbornom zakonu ako oni kojih se to najviše tiče – nemaju prava da znaju svaki detalj?! Je li to Izborni zakon koji se kreira za interes pojedinih susjednih država, stranaka, lidera ili za interes svakog glasača i stanovnika BiH?

Bilo bi vrlo važno objaviti stenograme sa pregovora o Izbornom zakonu. To nije diplomatski ni politički fer, ali je u ovom trenutku više nego potrebno. Zašto? Pa jednostavno zato što su međunorodni predstavnici, u svojoj namjeri da nekima bude ugodno, smetnuli s uma da se Izborni zakon kreira zbog stanovnika ove zemlje, svakog glasača i građanina, a ne zbog Dragana Čovića, HDZ BiH i teritorijalnih aspiracija Hrvatske prema velikohrvatskim Tuđman – Šušak planovima ili motivima Srbije i RS da preko dvije izborne jedinice učvrste položaj i interese Beograda u BiH.

Dakle, evo moj otvoreni poziv Palmeru i Eichhorst ali i svim učesnicima u pregovorima o Izbornom zakonu, liderima stranaka koje su učestvovale – objavite stenograme sa pregovora ako ste iskreni prema glasačima i građanima ove zemlje.

Na kraju krajeva, nije li stid, prije svega međunarodnih predstavnika kojima su puna usta demokratije i važnosti izbora, da sami to nisu učinili kako bi svakom stanovniku BiH ovaj proces učinili dostupnim i uradili ono što govore da žele za stanovnike, građane, glasače u BiH?

Javnost je najsnažniji alat u borbi protiv lobista, raznih probisvjeta i neprijatelja ove zemlje i ovog naroda.

Istina se mora znati!