Šemsudin Mehmedović: Zna se da kladioničari finansiraju HDZ

Narod treba da bira ime, a ne listu koja je izraz volje lidera i podaničkog odnosa snishodljivih ljudi, kaže državni poslanik SDA.

Davno ste rekli kako Vam je iskrena želja da naša zemlja prekine tranšu sa MMF-om. Da li to znači i da biste prihvatili zahtjeve demobilisanih boraca, ma koliko upozorenja zbog tih zakonskih rješenja stizalo baš iz MMF-a?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

– Ne želim danas da podsjećam sve one koji to znaju da sam nosilac najvećeg ratnog priznanja Zlatna policijska značka, što znači da su me borci prepoznali i u vrijeme rata da sam borac, kako za državu, tako i za njihova prava. Stoga nikakve ucjene od bilo koga ne smiju ugroziti poziciju ove populacije, ali ostvarivanje njihovih prava mora se usmjeriti na jedan demokratski i uljudan način, a ne na ulici i još politički obojeno. To je za mene potpuno neprihvatljivo.

Dodatno oporezivanje

Pogledajte posljednja događanja, gdje su kandidati sa lista predvodili proteste i blokade puteva. Ja sam svoj stav o tom pitanju jasno rekao. MMF je institucija koja ima svoja pravila i oni će uvijek insistirati na njihovom poštivanju ma o kojoj zemlji se radilo, ali smatram i znam da postoji mnogo rješenja koja ne bi bila suprotstavljena principima MMF-a, te da bilo koja ozbiljnija vlada mora tražiti rješenja koja ne podrazumijevaju ugrožavanje stabilnosti budžeta bilo kojeg nivoa. Rješenje je stavljanje u funkciju resursa koje ova država ima. Ja živim za taj dan kada ćemo imati odgovorniju vladu, koja će to znati i moći i smjeti od političkih mentora.

Zašto se SDA sjetila oporezivanja kladionica i raspodjele novca koji prikuplja UIOBiH tek mjesec pred početak izborne kampanje?

– Evropske direktive i uređenje pitanja PDV-a za igre na sreću su bile tema i prije dvije godine kada je nekoliko zastupnika Parlamenta FBiH zahtijevalo da se riješi to pitanje. Tada je rečeno da je to nemoguće, te da se blokadom HDZ-a u Domu naroda Parlamenta FBiH sprečava bilo kakva izmjena Zakona. Tada sam predlagao rješenja koja bi obezbijedila veća sredstva u budžetu, ali ne bi potpuno ukidala kladionice, jer nemoguće je to uraditi u ovom trenutku i u ovim političkim okolnostima. Pitanje ovisnosti o klađenju je problem drugih institucija, a ne samo Parlamenta.

image
Mehmedović: Volja mojih sugrađana će sve reći / Muhamed Tunović

Onda je na red došao i novi prijedlog zakona o igrama na sreću. Mnogi se pitaju šta je sporno u prijedlogu SDA da se ovaj zakon poveže sa zakonom o demobilisanim borcima. Dodatno oporezivanje kladionica bi, jednim dijelom, moglo napuniti budžet FBiH za ove svrhe. Kako sam naglasio, ovdje treba tražiti i nove modalitete za obezbjeđenje tih sredstava. Kladionice i kladioničarski lobi u BiH nisu samo predmet za elaboriranje ovog segmenta problema. Tu se treba ući u suštinu stvari, jer to pitanje opterećuje ne samo politiku nego i svakog drugog građanina. Svi danas znamo čiji je kladioničarski lobi i znamo da se tim novcem finansira politika HDZ-a. Ako u ovom poslu, kao i u svakom drugom, postoji regulativa za dobrobit države, onda sam mišljenja da se te pozitivne vrijednosti za borce mogu naći i u ovom resoru. Priča priređivača igara na sreću da će SDA sa ovim prijedlogom baciti u propast domaće kladionice i više od pet hiljada radnih mjesta je, u najmanju ruku, neumjesna.

Hoćete li sa trećeg mjesta na listi uspjeti obnoviti mandat državnog poslanika?

– Moja kandidatura za Zastupnički dom Parlamenta BiH je verifikovana od CIK-a u Izbornoj jedinici 4, pozicija broj 3. Volja mojih sugrađana i njihovo povjerenje će kazati sve. Na prethodnim izborima svoje povjerenje mi je dalo 25.000 građana. Uvijek sam imao veći broj glasova u odnosu na prethodni ciklus. Nadam se da će mi i ovaj put oni za koje sam se zalagao više od 25 godina u mojoj političkoj karijeri dati svoje povjerenje i ukazati mi čast da ih predstavljam. Narod i ovog puta treba da bira preferencijalno, ime i prezime kandidata, a ne liste koje su izraz volje političkih lidera i podaničkog odnosa snishodljivih ljudi. Volja birača se mora poštovati.

Zagovornik ste liderstva koje podrazumijeva komunikaciju sa svima. Da li to znači i novi kurs u politici SDA?

– Presudni trenutak u mom članstvu u SDA čiji sam, između ostalih, bio i osnivač, bio je onaj kada sam se izjasnio da želim promjene unutar SDA, da želim demokratsku SDA, da želim bolju SDA, reformisanu sa jasno definisanim politikama, principima, odgovornostima, ovlaštenjima i svim onim što definiše jednu demokratsku stranku političkog centra, narodnog karaktera, koja će imati svoju infrastrukturu od mjesnih odbora u selima do Glavnog odbora. Samo takva stranka može funkcionirati ka putu prema Evropi i evropskim integracijama. Moramo maksimalizirati i svoje napore, ali pokušati pronaći i mogućnosti da to urade i predstavnici drugih naroda BiH da to ostvarimo. Jednostavno rečeno, BiH je nužno potrebna reforma političkog sistema.

Lideri u zajedništvu

Osnovni princip saradnje je dijalog sa svim političkim faktorima i izgradnja dobrih odnosa, bez teških riječi i u kampanji, ali se, nažalost, kampanje svode na poticanje nacionalizma pa čak i fašizma, što dodatno opterećuje odnose i čini politički ambijent nepodnošljivim. Ne znam da li smo to do sada u SDA učinili? Zato, lideri u zajedništvu (mislim na lidere iz svih bh. naroda) treba da rade prave stvari i za državu i za narod, mada je to meni isto.

Brojni su analitičari uvjereni da će SDA znatno pasti na predstojećim izborima ukoliko već sad nije pokrenula dogovore sa partijama nastalim od njenih bivših kadrova. Ima li takvih dogovora?

– Kao što rekoh, volja naroda se mora poštovati, ali kako sada stvari stoje, SDA nema ozbiljnu alternativu. Morat će platiti cijenu grešaka koje je sama pravila, ali i koje su pravili partneri u vlasti, jer se sve fakturiše SDA. Nije to pošten odnos, ali politika je takva – ako nisi obavijestio javnost, kao da nisi ni uradio. SDA dužnosnici nisu baš skloni snažnoj komunikaciji sa javnošću i dobre stvari koje smo uradili nekada se predstave kao veoma loše. Sada se ne prave greške iz prošlosti, kada se trčalo da se kaže s kim nećemo. Ipak je politika umijeće mogućeg, te svi koji misle i rade za dobrobit naroda i države su dobrodošli. Iskreno se nadam uspjehu SDA, ali i čestitim i najboljim kadrovima koje će narod izabrati, jer jedino tako možemo reformisati i SDA i stanje u državi Bosni i Hercegovini.

Oslobođenje.ba

GODISNJICA
MARKETING