Senad Softić: Neophodno donošenje hitnih mjera kako bi se odgovorilo na izazove rasta cijena

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) Senad Softić jučer je prisustvovao u Briselu sastanku u sklopu redovnog godišnjeg Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Sastanak je posvećen dijalogu o ekonomskim izazovima u regiji Zapadnog Balkana, kao i mjerama za podršku održivom i inkluzivnom oporavku od ekonomske krize.   

Zajedno sa ostalim predstavnicima centralnih banaka i ministarstava finansija zemalja Zapadnog Balkana i Turske razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, postignutom napretku u ovim zemljama i preporukama za unapređenja u budućnosti u kontekstu procesa evropskih integracija.

Guverner Softić osvrnuo se na bh. ekonomiju, te na stanje u bankarskom i finansijskom sistemu koji je pokazao stabilnost u izazovima tokom pandemije i trenutnih geopolitičkih dešavanja.

Istakao je da je valutni odbor, kao monetarna politika koju provodi CB BiH, bio sidro za sve druge ekonomske politike, te je istakao unapređenja koja je Centralna banka BiH poduzela u prethodnom periodu.

Copy

Guverner je ukazao na potrebu da relevantne institucije u zemlji donesu hitne mjere kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove rasta cijena, posebno energenata, te naglasio kako će Centralna banka BiH nastaviti da održava monetarnu stabilnost, pomaže finansijsku stabilnost i dalje unapređuje svoje poslovanje uz koordinaciju sa ostalim relevantnim institucijama u zemlji, pružajući na taj način podršku ukupnoj stabilnosti privrede.

“Reformski zamah i ubrzana integracija u EU od vitalnog su značaja za BiH u prevazilaženju globalnih ekonomskih izazova, kao što su cijene energenata, problem globalne ponude i inflatorni pritisci”, istakao je guverner Softić.

Evropska komisija i Evropska centralna banka su u zajedničkom izvještaju za BiH naglasile značaj i ulogu monetarne politike i valutnog odbora koji uživa kredibilitet u javnosti i ključni je uslov za monetarnu stabilnost u zemlji, a date su preporuke da se nastavi štititi integritet valutnog odbora i nezavisnost CBBiH.

Klix.ba

Prethodni članakBahatost nema granicu: Evo koji bh. političar u službenom automobilu prevozi tendu
Sljedeći članakBanane mogu poboljšati razinu šećera u krvi