Senaid Begić: Čekamo odluke od vrha SDP-a

Senaid Begić: Čekamo odluke od vrha SDP-a

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatom SDP-a u ZDK-u?

– Ostvarili smo izborne ciljeve kada su u pitanju kantonalni, federalni i državni nivo. Ostvarili smo apsolutne pobjede u Doboj-Jugu i Maglaju na sva četiri nivoa, druga smo stranka po glasovima u Tešnju i Zavidovićima, a skoro smo uduplali broj glasova u odnosu na prethodne izbore u Kaknju, Visokom, Brezi i Olovu. Nismo ispunili očekivanja u Zenici i Varešu. Prema nezvaničnim rezultatima, povećali smo broj mjesta u kantonalnoj Skupštini sa četiri na sedam, a u Parlamentu Federacije sa dva na tri, dok nam je ostao jedan zastupnik u Parlamentu BiH. Ponosan sam što će naš klub u Skupštini ZDK-a biti multietničan, gdje ćemo imati sigurno dva delegata u Domu naroda, po jednog iz reda hrvatskog i srpskog naroda, a moguć je mandat iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda.

Nermin Nikšić je izjavio da je SDP ostvario kontakt s nekim strankama kako bi bez SDA formirali vlast u pet ili šest kantona. Kakav je plan za ZDK?

– Osvojili smo puno više mandata nego u prethodnom ciklusu i postajemo ozbiljan faktor kada je u pitanju politika koja se treba kreirati u naredne četiri godine. Sve naše krupne političke odluke će se donositi prvenstveno na Glavnom odboru i Predsjedništvu SDP-a BiH, a u konačnici i putem referenduma na kojem bi članovi SDP-a odlučili. Kako je SDA relativni pobjednik izbora, oni trebaju da ponude rješenje za formiranje vlasti. Biće im zasigurno teško.

Lideri Nezavisnog bloka, Naroda i pravde, PDA i A SDA dogovorili su zajedničko djelovanje, bez saradnje sa SDA. Je li to signal za SDP?

– Nismo razgovarali ni sa jednom strankom iz tog bloka. U Skupštini ZDK-a, SDP, DF i Naša stranka imaju 11 mandata, što je više nego što ima SDA – 10. Ovaj blok ima sedam. Ima i SBB tri mandata, a i oni su rekli da neće sa SDA.

Oslobođenje.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica