Senat SAD potvrdio prvog Afroamerikanca za ministra odbrane

o 29

Senat SAD potvrdio je u petak kandidata predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), penzionisanog generala Lojda Ostina (Lloyd Austin), za ministra odbrane, prvog afroamerikanca na toj dužnosti, prenosi Hina.

Senat od 100 članova uvjerljivo ga je potvrdio s 90 glasova za i dva protiv, daleko više od potrebne obične većine.

Niz izazova

Zastupnici obje stranke rekli su da su zadovoljni što je Ostin imenovan na čelo Pentagona samo dva dana nakon Bajdenove inauguracije.

Demokratski senator Džek Rid (Jack Reed), novi predsjednik Odbora za vojsku, naveo je niz izazova s kojima se suočava zemlja, od pandemije koronavirusa do suparništva s Kinom i Rusijom.

– General Ostin je veoma kvalificirani čelnik s dugogodišnjom i uzornom karijerom u američkoj vojsci – rekao je Rid uoči glasanja.

Članovi Kongresa su u četvrtak velikom većinom odobrili iznimak da se Ostinu dopusti vođenje Pentagona iako nije ispunio uvjet po kojem treba proći sedam godina od izlaska iz vojske, pravilo kojemu je cilj osnažiti civilnu kontrolu nad oružanim snagama.

Suzbijanje seksualnih napada

Ostin je na senatskom saslušanju u utorak rekao da će raditi na izbacivanju “rasista i ekstremista” iz redova američke vojske, popraviti savezništva i strateški se fokusirati na Kinu.

– Ako budem potvrđen, borit ću se snažno da suzbijem seksualne napade, otarasim se iz naših redova rasista i ekstremista i stvorim klimu u kojoj će svako sposoban i ko to želi imati mogućnost dostojanstveno služiti ovoj zemlji –  istaknuo je.

Prethodni članakSindikat policije FBiH: Ako izostanu adekvatna rješenja za migrante, bit ćemo dovedeni u situaciju da brojimo ljudske žrtve
Sljedeći članakODGOJILA ME JE DA MOGU BITI FRAJER I ŽENA ISTOVREMENO: Božo zaplesao sa majkom