Senat Univerziteta u Zenici usvojio plan upisa: Na osam fakulteta 1.050 brucoša

w873 3
Podijelite vijest

Senat Univerziteta u Zenici(UNZE) usvojio je plan upisa za akademsku 2021./2022. godinu, prema kojem će, na svojih osam fakulteta, za upis na prvu godinu prvog ciklusa studija studentima ponuditi 1.050 mjesta, kazao je prorektor za nastavu, prof. dr. Enes Bikić, javlja Fena.

Od toga su 623 mjesta namijenjena za redovne studente za koje studije plaća osnivač, odnosno Vlada Zeničko-dobojskog kantona, 337 mjesta za redovne-samofinansirajuće te 90 mjesta za vanredne studente.

Novi programi

Prošle je godine na tom univerzitetu na prvu godinu prvog ciklusa bio predviđen upis 1.265, a pretprošle 1.425 studenata, ali plan nije bio ispunjen. Tako se nastavlja i trend smanjenja broja ponuđenih mjesta, ali i upisanih studenata.

– Analizirajući realizaciju plana upisa iz ranijih godina, ali i broj učenika koji završavaju srednju školu, ove smo godine sačinili realniji plan upisa na fakultete našeg univerziteta. Preostaje još da plan koji je usvojio Senat UNZE-a usvoji i Vlada ZDK, kako bismo mogli raspisati konkurs – napominje Bikić.

Dva nova studijska programa ima Metalurško-tehnološki fakultet, koji će prvi put upisivati studente na Odsjek inženjerstva zaštite okoliša i Odsjek zaštite na radu i zaštite od požara.

Nastavu drugog ciklusa organizirat će sedam fakulteta tog univerziteta, a planom je predviđeno da se na prvu godinu upiše ukupno 477 studenata – 133 redovna, 258 redovnih-samofinansirajućih te 86 vanrednih studenata.

Prvi ciklus

Medicinski fakultet na prvu godinu integriranog prvog ciklusa studija, Odsjek za opću medicinu (prvi i drugi ciklus), planira upisati 10 redovnih i 30 redovnih-samofinansirajućih studenata. Odsjek zdravstvene njege tog fakulteta upisat će 20 redovnih i 30 redovnih-samofinansirajućih studenata.

Treći ciklus, odnosno doktorske studije, samo kao vanredne studije, naredne će godine organizirati Pravni i Islamsko pedagoški fakultet.

Oba će fakulteta upisati po 20 vanrednih studenata, s tim što će IPF organizirati studije na tri odsjeka – Odsjek za islamsku vjeronauku (10 studenata) te zajednički program za Odsjek za socijalnu pedagogiju i Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje (ukupno 10 studenata).

1.265 mjesta za brucoše bilo prošle godine.


Podijelite vijest