Šengenski zid na granici BiH!

Ilustracija

Hrvatska će 1. jula, kada je najranije moguće, poslati zahtjev za ulazak u šengensku zonu, potvrdio je jučer hrvatski premijer Zoran Milanović u Talinu, gdje boravi u službenoj posjeti. I prije nego što je podnijela zahtjev Evropskoj komisiji, Hrvatska se, kako pišu tamošnji mediji, ozbiljno priprema za ovaj proces.

Istovremeno, unutar Evropske unije teku pripreme za usvajanje jačih kontrola na šengenskim granicama, a u sklopu mjera za borbu protiv terorizma i radikalizma. Prema informacijama našeg lista, na prometnim graničnim prijelazima već su pojačane kontrole, a tek se očekuju daljnje instrukcije Brisela.

Uređen promet

Kada Hrvatskoj bude odobren pristup ovoj zoni, BiH će opasati “šengenski zid”. To podrazumijeva poseban režim provjera i sigurnosti. Uprkos ubrzanim aktivnostima u susjedstvu, nadležni organi naše države još nemaju službenih obavijesti.

– Treba naglasiti da Hrvatska 1. jula podnosi zahtjev, a kada će joj biti odobren, to niko ne zna. Nikakav službeni akt vezan za to niti za pooštravanje režima na granici nismo dobili – kaže Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, kako objašnjava, i kada Hrvatska uđe u šengensku zonu, drastičnih promjena na našim granicama neće biti. Prema njegovim riječima, kontrola i promet ljudi i robe na granicama između BiH i Hrvatske već su uređeni. Osim toga, Hrvatska je već i ispoštovala i najveći broj mjera koje zahtijeva Šengen. No, šta znače pojačane kontrole bh. građani veoma dobro osjete kada krenu na godišnje odmore na Jadran.

Velika ulaganja

– Oni su ozbiljno pristupili tom poslu, vidimo da hrvatski graničari vrlo revnosno rade svoj posao. Dakle, tada se neće ništa značajnije promijeniti, osim što mi nakon toga nećemo imati ponovne provjere u Sloveniji ili Mađarskoj, kao što je do sada bilo – kaže Dautbašić.   

U smislu modernizacije bh. granica, Dautbašić kaže da je to proces koji se ionako odvija u kontinuitetu.

– Naša granična policija solidno je opremljena, prepoznati su kao agencija u koju mnogo ulažu naši međunarodni partneri poput Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske… To je policijska agencija čiji se rezultati dobro prepoznaju – zaključuje Dautbašić.

Borba protiv terorizma: Moguće dodatne kontrole

Govoreći o većem stepenu zaštite od terorizma, Dautbašić kaže da je to sigurnosni izazov za sve zemlje, tako da može doći do određenih pooštravanja mjera i dodatnih kontrola, što je sasvim normalno.

– Prvi smo u regiji prepoznali taj problem i na inicijativu Fahrudina Radončića donijeli izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje odlazak bh. građana na strana ratišta. Nadamo se da će rezultate dati i pravosuđe BiH, da ćemo na najbolji način pokazati kako se BiH bori protiv toga – kaže Dautbašić.

Avaz