SENIDAH O ŽIVOTU PRIJE MUZIKE: Radila sam svašta, pa i u banci

Senidah 2 2 e1619359344808 750x413 1

Senidah posljednjih godina osvaja regionalnu muzičkom scenu. Izdavaja se po svom specifičnom vokalu, ali i stajlingu. Od pjesme “Slađana” skrenula je pažnju i od tada niže uspjehe. Slovenska kantautorica je prošle godine sarađivala sa Dinom Merlinom, a pjesma “Dođi” je u kratkom roku osvojila publiku.

Muzički idol

Ona nam govori o tome kako je izgledao susret sa Dinom u Ljubljani, ali otkriva i koliko sluša savjete stilista.

Kako je izgledao trenutak kada ste dobili poziv za saradnju sa Merlinom?

-I dalje mi je teško u jednoj riječi da opišem. Bila sam kod kuće i dobila poziv sa nepoznatog broja, na koje se nikada ne javljam ali u tom momentu mi je intuicija govorila da treba da reagujem. Nevjerovatan osjećaj. Naš prvi razgovor je zvučao kao da smo stari prijatelji koji se nisu čuli neko vrijeme. Ubrzo nakon razgovora smo se sreli u Ljubljani i taj susret je bio jako simpatičan. Malo smo se jurili po ulicama, jer je on trebao da dođe do mog studija, a navigacija u kolima ga je vodila na suprotnu stranu. I kad smo se konačno sreli osjećaj je i dalje bio kao da se poznajemo cijeli život!

Da li je bilo dovumljenja i razmišljnja oko saradnje i dueta “Dođi?

-Nikako! Oduvijek sam željela da sarađujemo. Dino Merlin je moj muzički idol od djetinjstva. Kao mala kad god bih putovala sa mamom i sestrom uvijek smo slušale Dinovu muziku. I to je jedno jako emotivno sjećanje. On je vrhunski muzičar i pjesnik. Magično je sve što on napravi, a pjesma „Dođi“ je još magičnija i jako sam ponosna na našu saradnju i čitav proces.

Kako je izgledalo snimanje spota i boravak u Lukomiru?

-Snimali smo spot u par navrata, jer smo prvi morali da prekinemo zbog iznenadnog zatvaranja granice sa Slovenijom, a pošto nam je dio ekipe bio iz Ljubljane, oni su morali hitno da se vrate zbog izbjegavanja obaveznog karantina. Viša sila. Tako da smo snimanje na Lukomiru ostavili za drugi dolazak, tad je bilo i toplije vrijeme. Očarana sam Lukomirom. Prolazili smo prelijepim predelima dok smo se vozili ka tamo. Snimali smo nekoliko scena na jednom proplanku. Tu sam upoznala i preslatke djevojčice koje su bile u spotu. Odmarali smo u prirodi i birali dezene vunenih čarapa i jeli pite. (smijeh)

Koja vam je pjesma, lična karta” da je tako nazovemo, “Mišići” ili Slađana”?

-Sve moje pjesme su mi izuzetno drage, ali je “Slađana” ipak ta koja je započela novo poglavlje u mojoj muzičkoj karijeri.

Jeste li od djetinjstva znali da ćete biti pjevačica?

-Od djetinjstva sam osjećala muziku na poseban način i maštala o tome, unutrašnji osjećaj mi je govorio da je to to. Kao mlađa sam radila i administrativne poslove u jednoj kancelariji, pa i u banci. Da sam vidjela sebe u tome – nisam. Tako da hvala Bogu što me je pravi osjećaj vodio prema muzici.

O privatnom životu vrlo malo pričate. Ko je Senidah kada nije na sceni?

-Ne mislim da se razlikujem previše, jer na sceni sam isto tako svoja. Trudim se da budem iskrena u svemu što radim i da ne dijelim stvari. Tako da privatno volim druženja, volim da putujem, uživam i da odmaram.

Iskren kompliment

Koliko je korona poremetila planove, nove pjesme i spotove?

-Poremetila je neke planove i dinamiku, makar onu na koju sam navikla u jednom periodu. Predah od mnogih stvari mi je svakako dobrodošao. Posvetila sam se više sebi, nekim komercijalnim projektima, svojoj novoj muzici i idejama. Zahvalna sam na svemu.

Gode li komplimenti koje dobijate za stajling i ko pomaže u tom segmentu?

-Iskren kompliment je uvijek lijepo dobiti. Volim da eksperimentišem sa gardarobom, ali mislim da uvijek imam svoj stil il način nošenja te gardarobe. Ipak to dolazi iznutra. Uglavnom sama sve radim ili biram. Na nekim projektima imam pomoć od stilista, koji mi ponude to što mi se dopada. I uvijek znam šta tačno želim a šta nikako ne želim (smijeh).

Da li priželjkujete još neke duete i saradnje u narednom periodu?

-Super su mi saradnje koje donose nešto drugačije. Za sad ne razmišljam previše o tome jer sam fokusirana na svoju novu muziku, vrlo brzo ćete i čuti.

Prvi nastup najgori ikada

Pamtite li svoj prvi nastup?

-Kako da ne, jedan od najgorih nastupa ikada! (smijeh). To je bilo na jednom festivalu u Sloveniju, akustičan nastup. Tad još nisam imala moj bend već sam nastupala sa dvojicom gitarista. U početku je sve bilo ok dok u publiku u prvi red nije došla jedna starija djevojka koja je počela histerično da viče, vrišti i skače, valjda je željela da privuče pažnju. Onda je došlo obezbjeđenje i odvelo je ali se ona bila uporna i ponovo se vratila i bila još glasnija. Nije bila pri sebi, tako da nisam mogla da zamijerim, ali svakako nije bilo prijatno. Kad bi mi se to desilo sada, skroz bih drugačije odreagovala.

Merlin ili Camora

Koja je saradnja draža sa Merlinom ili Raf Camorom i mogu li se usporediti?

-Ne volim da upoređujem stvari posebno kad se tiču moje muzike. Svaka moja pjesma pa i saradnja je posebna na svoj način. Sa Dinom smo snimali u Bosni, a sa Rafom u Barseloni. Dva izuzetna čovjeka i umjetnika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE