Šeranić: Do kraja aprila ne treba ništa mijenjati

Podijelite vijest

U Republici Srpskoj mjere protiv koronavirusa dale su željeni rezultat, a do kraja aprila ne treba ništa mijenjati, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite tog bh. entiteta Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da RS ima epidemiju pod kontrolom i da to pokazuju analize na početku šeste sedmice epidemije.

– Sve mjere koje smo preduzimali donijele su rezultate i epidemiološke analize pokazuju da imamo linearan rast toka epidemije, da smo u dijelu zaravnjene epidemiološke krive – istakao je Šeranić.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

On je naveo da u aprilu ne treba očekivati bilo kakve izmjene mjera, iako to najavljuju i sprovode Austrija, Češka, Hrvatska.

– Nemaju ni sve države mjere istog nivoa, ali smatram da u RS do kraja aprila ne treba mijenjati ništa – period poslije Uskrsa bit će ključ da razmotrimo šta treba raditi u maju – dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Republika Srspke mjere protiv koronavirusa donosi na 14 dana i one se neće mijenjati ni u narednom takvom periodu.

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

Šeranić smatra da će se, baš kao što je i počela – postupno, epidemija koronavirusa tako i gasiti i da neće biti jednog “okidača” koji će označiti njen kraj.

– Jedan segment je ponašanje epidemije u Republici Srpskoj, drugi segment je neposredno okruženje – Hrvatska, Srbija i Crna Gora, dok je važan dio i evropska dimenzija – Austrija, Njemačka, Švicarska i Slovenija, zemlje odakle nam dolazi najviše državljana BiH – ukazao je Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra da je cijeli region u sličnoj situaciji.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Srna


Podijelite vijest