Portal 072info

Šeranić: Ne trebamo srljati iz mjere u mjeru

seranic3222
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ne trebamo srljati iz mjere u mjeru, a njih je potrebno procijeniti iz šireg društvenog konteksta kazao je za BHRT Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske govreći o mogućem uvođenju novih mjera.

Prognoze o širenju virusa korona su nezahvalne, obzirom na to da je veoma virolentan, da se širi respiratornim putem i ako se mjere ne sprovode očekujemo da će broj oboljelih rasti. Hladno vrijeme koje nas je vratilo u domove i zatvorene prostore svakako je uslovilo i povećanje broja lica koji su zaraženi, kazao je ministar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Inače period od novembra do marta je period akutnih respiratornih oboljenja i koji se pojavljuju u većem broju i uvjetovan je načinom prenošenja. Ono što trebamo da vidimo da li su i kako će mjere koje su na snazi dati rezultati, pa ćemo onda vidjeti o nekom drugom i daljem pravcu koji bi usporio rast oboljelih, pa možda i nekom prekidu cirkulacije virusa ali ne u skorije vrijeme.

Kada govorimo o zdravstvenom sistemu u pandemiji, on trenutno to izdržava istakao je Šeranić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Imamo planove kako i na koji način se ponašamo. Kako u primarnoj zaštiti tako i u bolnicama. Stavili smo kapacitete na raspolaganje pacijentima koji su oboljeli od Covida. Što se tiče angažovanja doktora sa biroa Štab je donio odluku o njihovom angažovanju. Pravimo dokument koji će sadržati njihova imena i gdje se nalaze kako bi ustanove dobile osobe i ljekare koji im trebaju. Vrlo brzo ćemo to završiti i angažovati ljekare do kraja sedmice.

Govoreći o novim mjerama koje se uvode u Evropi i ostalim dijelovima BiH, kazao je kako ne trebamo srljati iz mjere u mjeru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Za mjeru je važno da se procijeni sa šireg društvenog konteksta. Trebamo prvo procijeniti ove mjere koje su na snazi, da li su one učinkovite pa tek onda druge mjere praviti, piručuju Šeranić.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Šeranić: Maska će se morati nositi i kad stigne vakcina

Portal 072info

Apel Šeranića: Porodična okupljanja svesti na najmanju moguću mjeru

Portal 072info

Šeranić: Proći će sve i ovo i biće nam bolje

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME