Šeranić: Porast broja zaraženih očekuje se u drugoj polovini januara

alen seranic srpskainfo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da se u drugoj polovini januara i početkom februara očekuje porast broja zaraženih koronavirusom te da će situaciju u mnogome odrediti ponašanje građana tokom praznika.

Šeranić je u intervjuu Srni istakao da se već sada priprema plan za aktiviranje većih kapaciteta Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u slučaju da za tim bude potrebe.

Ključno je što je počela vakcinacija

On je napomenuo da je generalno zadovoljan načinom na koji je zdravstvo u Republici Srpskoj reagovalo prethodnih deset mjeseci.

Šeranić je naveo da je pored zdravstvenih ustanova i Instituta za javno zdravstvo, odličan posao uradio i Fond zdravstvenog osiguranja, prateći finansijski segment funkcionisanja samog zdravstvenog sistema.

– Vlada je još na početku pandemije doznačila više od 50 miliona KM Fondu kako bismo upotpunili finansiranje zdravstvenih ustanova i na osnovu toga smo uspjeli da ovu godinu izdržimo u smislu da zdravstvenim ustanovama ne manjka sredstava za redovne obaveze – napomenuo je Šeranić.

Šeranić je naveo da je za kontrolu pandemije ključno postalo to što je počela upotrebe vakcine što je jedan od prvih alata za kontrolu epidemije i prisustva koronavirusa u nekim narednim godinama, jer je sigurno da virus neće iščeznuti.

– Moći ćemo, prije svega, da zaštitimo one koji su najugroženiji, bilo da se radi o licima starijim od 65 godina sa različitim udruženim oboljenjima, zdravstvenim radnicima, njegovateljima u staračkim domovima, koji su u riziku zbog populacije sa kojom rade, te drugim kategorijama – rekao je Šeranić.

Mutacije virusa bit će izazov

Šeranić je naveo da će izazov u predstojećem periodu biti mutacije virusa koje će se posljedično dešavati, jer, kako je rekao, virus traži način da preživi i da se prilagodi vrsti.

– Ono što ćemo, takođe, morati da pratimo jesu kliničke slike, odnosno pojava komplikacija nakon obolijevanja i izlječenja od Covida. Koronavirus nemamo još ni godinu dana, a tražimo masu odgovora za koje nam jednostavno treba vrijeme. To vrijeme će nam pokazati kakvog zdravstvenog stanja ćemo biti nakon što prebolimo koronu i iz toga će izlaziti različite vrste stručnih i naučnih preporuka koje ćemo morati pratiti – istakao je Šeranić.

Avaz

Prethodni članakKahrić za 072info: Očekujemo konkurs za nova radna mjesta u KPZ Zenica
Sljedeći članakPoznate ličnosti koje su preminule u 2020.: Nadarević, Douglas, Conery, Slabinac…