seranic
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 19:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, kao mjeru prevencije širenja koronavirusa, razmatraju i uvođenje kovid-propusnica s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

NER FIT

– Sve mjere prvenstveno donosimo zbog ograničavanja samog rizika od virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva. Svjesni smo da mnoge mjere u prethodnom periodu nisu bile popularne, ali se moraju donositi kako bismo očuvali zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema – rekao je Šeranić.

Mjere promocija vakcinacije

On je za Srnu naglasio da će eventualna odluka o uvođenju kovid-propusnica, kao i svih drugih protivepidemijskih mjera, biti donesena u okviru Republičkog štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

– Siguran sam da će građani razumjeti dobru namjeru donošenja ovakve vrste odluke koja je, prije svega, usmjerena na to da što više stabilizujemo situaciju kada je u pitanju kontrola virusa korona u RS – kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Tekst se nastavlja nakon reklame

On kaže da se kroz mjere koje se odnose, prije svega, na promociju vakcinacije, prave prepreke za širenje virusa i stvara sigurno okruženje u RS. U fokusu ovih mjera, kako Šeranić kaže, treba da bude poruka kako su vakcine dokazano bezbjedne i efikasne. Istakao i to da je vakcinacija jedini odgovor na pitanje kada će se pandemija okončati.

Domovi zdravlja moraju da se više angažuju

– Iz tog razloga donosimo ovakvu vrstu mjera, kako bismo promovisali sve ono što je potrebno da idemo u pravcu okončanja epidemije. U tome trebamo učestvovati svi zajedno i ne smijemo dozvoliti da se interpretiraju poražavajuće poruke, a to je da vakcina nije dobra u borbi protiv koronavirusa – rekao je Šeranić.

On ističe da je vakcina najbolje oružje kada je riječ o kontroli pandemije u RS. Šeranić je pozvao sve građane RS da iskoriste mogućnost vakcinacije i trećom dozom vakcine protiv virusa korona.

– Domovi zdravlja moraju da se više angažuju kako bi svaki građanin u RS dobio adekvatnu informaciju i vakcinu koju želi – zaključio je Šeranić.

LIDER