AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da niko nije srećan zbog novih mjera koje su tokom jučerašnjeg dana donesene u borbi protiv koronavirusa, ali da je to nužnost trenutka, jer ako se nastavi ovakav tempo priliva pacijenata zdravstveni sistem za deset dana neće moći da izdrži.

Između ostalog je istakao kako je jedna od karakteristika trenutne epidemiološke situacije u RS-u to da se konstantno povećava broj lica koja dolaze u bolnicu i da zbog dužeg liječenja nije izbalansiran broj prijema i otpusta.

Kazao je da su nove mjere donesene upravo zbog toga, da se zaustavi priliv pacijenata u bolnice, i napomenuo da će dalji razvoj epidemiološke situacije zavisiti od ponašanja u zajednici.

– U konstantnoj sam komunikaciji sa direktorima bolnica i identična je situacija kao što je to na UKC-u u Banjaluci. U bolnicama u Gradišci i Zvorniku već su popunjeni kapaciteti u vezi sa respiratorima i već se radi na preraspodjelama, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, sada se dešava mutacija virusa, u više sojeva, i to na način da je sada mnogo zarazniji i zahtijeva duži boravak u bolnici, a klinička slika je teža.

– Naše je da zaštitimo zdravstvene radnike, da primimo svakog pacijenta. Zdravstveni radnici su na ivici. Moramo se zapitati šta ćemo sa drugim pacijentima koji imaju potrebu za drugim vrstama zdravstvenih usluga, naglasio je Šeranić.

Kada je riječ o imunizaciji, Šeranić je naveo da se završava vakcinacija u domovima za stare, da se nastavlja sa starijima od 65 godina, nakon toga slijede lica sa hroničnim oboljenjima, a zatim prosvjetni radnici, policija, akademska zajednica, medijski radnici.

On je za ATV kazao da su sve vakcine kvalitetne u borbi protiv virusa korona i da je cilj da građani budu što brže vakcinisani.

Šeranić je poručio da će biti učinjeno sve da bude pružena adekvatna zdravstvena zaštita svakome kome bude potrebna i da budu zaštićeni zdravstveni radnici.

– Izuzetno je potresno kada vidite ljude koji se bore da dišu. Psihofizički smo svi iscrpljeni, svako nosi neko svoje breme, ali stvari ne treba gledati pojedinačno, poručio je Šeranić.