Serija događaja u BiH i regiji: Sve češća ubistva djece

Serija događaja u BiH i regiji: Sve češća ubistva djece

Stravično trostruko ubistvo u Tuzli, samoubistvo majke u Sarajevu koja je u Miljacku skočila s trogodišnjim djetetom, tijelo bebe pronađeno u kontejneru u Bugojnu…

Mnogo problema

Serija događaja u BiH, ali i regionu, nameće niz pitanja, među kojima je prvo – u kakvom se psihičkom stanju, bez obzira na sve probleme i iskušenja, jedno ljudsko biće može odlučiti da oduzme život djetetu?

– Dvjedoci smo ubistava djece, odnosno filicida, a posljednji slučaj desio se u Bugojnu i ne možemo da se ne pitamo kako ovakvo nešto može da se desi. Statistika je neumoljiva i pokazuje da ovakva vrsta ubistava i nije tako rijetka. U najvećem riziku su upravo djeca ispod pet godina i u čak 61 posto slučajeva počinioci su upravo roditelji – 30 posto majke, a 31 posto očevi – kaže za “Avaz” psihologinja i stalna sudska vještakinja Vildana Zrnanović-Hasanović. 

Pate od depresije

Dodaje da je malo istraživanja o uzrocima ove pojave, pa se zbog toga teško može govoriti o prevenciji, ali ona koja su obavljena ukazuju da roditelji koji počine ubistvo najčešće pate od depresije, psihoze, pokazuju sklonost ka suicidu, prethodno su psihijatrijski liječeni.

Zrnanović-Hasanović: Statistika je neumoljiva - Avaz

Zrnanović-Hasanović: Statistika je neumoljiva. Facebook

– Kada govorimo o čedomorstvu, što predstavlja ubistvo djeteta u prva 24 sata nakon rođenja, uglavnom govorimo o majkama koje su jako mlade, neudate, odbijaju prihvatiti trudnoću ili se radilo o neželjenoj trudnoći, nisu imale prenatalnu brigu, podršku porodice, nižeg su socioekonomskog statusa i nivoa obrazovanja, porod se nije desio u medicinskoj ustanovi – kaže dr. Zrnanović-Hasanović.

Osveta supružniku

Dodaje da ubistvo djeteta može biti i posljedica zlostavljanja i poznato je pod nazivom “slučajni filicid”.

Počinioci ponekad vjeruju da to rade iz ljubavi, vjerujući da je to najbolje za dijete, obično s hroničnim oboljenjem ili kada je roditelj suicidalan i ne želi da ostavi dijete iza sebe u ovom “groznom svijetu”.

– Filicid kao osveta supružniku je poznat i pod nazivom Medea sindrom i vezan je za partnerski odnos, gdje roditelj izvrši ubistvo omiljenog djeteta partnera ili sve djece kao način da kazni partnera – navodi Zrnanović-Hasanović.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica