Portal 072info

Šešelj neće prihvatiti ponudu da privremeno bude pušten na slobodu

Naime, Haški tribunal je pozvao Šešelja da se izjasni o privremenom oslobađanju, a ona sumnja da će Šešelj prihvatiti ponudu jer je “uvijek do sada odbijao sve beneficije koje su mu nuđene i interesuje ga samo oslobađajuća presuda”

Vojislav Šešelj neće prihvatiti ponudu haških sudija da bude privremeno pušten na slobodu jer bi im time omogućio izlaz iz bezizlazne situacije, ističu stručnjaci.

– Haški tribunal nije uspio da ovlada slučajem protiv Vojislava Šešelja, a prijedlogom da se Šešelj pusti na privremenu slobodu sudija Jean-Claude Antonetti pokušava da se izvuče iz ove situacije – izjavila je za beogradski “Blic” Nataša Kandić, koordinatorka procesa REKOM.

Naime, Haški tribunal je pozvao Šešelja da se izjasni o privremenom oslobađanju, a ona sumnja da će Šešelj prihvatiti ponudu jer je “uvijek do sada odbijao sve beneficije koje su mu nuđene i interesuje ga samo oslobađajuća presuda”.

S druge strane, Zoran Krasić, šef tima za odbranu Šešelja, tvrdi da je “odluka Pretresnog vijeća već donijeta i ne zavisi od odgovora Šešelja i tužioca, a on Šešelja očekuje za desetak dana u Beogradu”. Rok za izjašnjavanje o predlogu Pretresnog vijeća je sedam dana od kada ga Šešelj primi.

Sagovornici „Blica“ smatraju da bi ako Šešelj ne bude pušten privremeno na slobodu, njegov boravak u pritvoru u Haagu mogao da se produži na neizvjesno dugo vremena, budući da je u slučaju novoimenovani sudijaMadaje Nijang i da mu je potrebno vrijeme da se upozna s cijelim slučajem da pročita spis čitavog procesa i pregleda video-snimke iskaza svedoka.

Šešelj se od 24. februara 2003. nalazi u pritvoru pod optužnicom koja je više puta mijenjana i koja ga tereti za teške zločine protiv humanosti počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji od 1991.

– Za jedanaest godina nikad nisu bili ni blizu osude iako su imali dokaze. Šešelj je pokazao vještinu u manipulaciji dokazima i opstrukciji predmeta i uvijek je uspijevao da ih nadigra, a sada u Tribunalu više i nema snage da se razriješi taj slučaj. Došli su u bezizlaznu situaciju i Antoneti na ovaj način pokušava da se izvuče – prokomentirala je Nataša Kandić.

I advokat Branislav Tapušković ne vjeruje da će Šešelj tražiti bilo kakvu milost od Tribunala, već će se truditi da im oteža situaciju.

 

Fena/depo.ba

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box