Portal 072info

Šešelj od BiH traži invalidsku penziju: Vjerovatno će je i dobiti!

Šešelj je 80-ih godina 20. stoljeća bio zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (FPN)

Haaški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj zatražio je od Bosne i Hercegovine da mu osigura isplatu mirovine na temelju invalidnosti, a kako sada stvari stoje vjerovatno će je i dobiti, jer su preporuku za to dale liječničke komisije Srbije i Federacije BiH, prenosi u petak “Dnevni avaz”.

“Ne znam kojim su tehnikama vještačili, no beogradska komisija ga je (Šešelja) proglasila invalidom prve kategorije, što znači da ima pravo na mirovinu”, izjavio je direktor Penzionog zavoda FBiH Zijad Krnjić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šešelj je 80-ih godina 20. stoljeća bio zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (FPN).

Tamo je zbog nacionalističkog djelovanja dobio otkaz te je potom preselio u Beograd nastavivši političku karijeru u Srbiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na temelju prijeratnog radnog staža ostvarenog u BiH, Šešelj je i podnio zahtjev za invalidskom penzijom, a nalaz da je on invalid prve kategorije ispisali su liječnici koji su poslani iz Beograda u Den Haag kako bi tamo utvrdili njegovo zdravstveno stanje.

Taj je nalaz sačinjen prije odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da Šešelja privremeno pusti na slobodu upravo zbog narušenog zdravlja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dijagnozu beogradskih ljekara u Šešeljevom je slučaju, u skladu s propisima, morao potvrditi i Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja FBiH, a stručnjaci te ustanove su na temelju dokumentacije iz Beograda potvrdili kako je riječ o nespornoj invalidnosti, iako haaškog optuženika nisu ni vidjeli.

“To usuglašavanje radi u svim državama i bez pregleda. Znači potvrđuje se na temelju dijagnoze i dokumentacije koja se dostavi”, kazao je direktor Instituta za medicinska vještačenja FBiH Zijad Hadžiomerović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je kako je u Šešeljevom slučaju riječ o “vrlo opširnoj dokumentaciji”, no o njenom se sadržaju ne može govoriti jer su takvi podaci zakonom zaštićeni.

“Nema tu ništa subjektivno, radili smo maksimalno profesionalno bez obzira na ime i prezime”, kazao je Hadžiomerović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Depo.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME